Podd 19 mars 2024 Kl 13.34

Vem blir etablerad på arbetsmarknaden?

Vilken ställning på arbetsmarknaden har studenter efter sin examen, vilka yrkesområden nappar bäst och hur kan kunskapen om etableringen på arbetsmarknaden påverka lärosätena?

Ämbetet bjuder in tre medarbetare från UKÄ:s analysavdelning för att kika in i en rapport som vi publicerade i december 2023, ”Etablering på arbetsmarknaden efter studier i högskolan”.

Rapporten visar bland annat att övergången från utbildning vid svenska högskolor och universitet till arbetslivet är ganska smidig. I det stora hela leder högre utbildning till en bra ställning på arbetsmarknaden och 84% av de som tog examen läsåret 2019/20 fick relevanta jobb efter ett år. Samtidigt finns det skillnader mellan olika examina och inriktningar. Det är arbetskraftsbrist inom vissa utbildningsområden och överskott på utbildade personer inom andra utbildningar. Så hur styrs utbildningsutbudet på universitet och högskolor?

Lärosätenas utbildningsutbud ska svara både mot studenternas efterfrågan och arbetsmarknadens behov. För en student är det relevant att tänka: hur ser det ut på arbetsmarknaden när jag är färdig med min utbildning?

Sidan uppdaterades den 25 mars 2024