Jämställdhet och rättssäkerhet

UKÄ har juridisk tillsyn över universitet och högskolor. Vi granskar att de följer såväl bestämmelser om jämställdhet som andra lagar och regler.

UKÄ följer regelbundet upp disciplinärenden på lärosätena. I de tre senaste uppföljningarna har vi granskat om kvinnor och män som blir föremål för disciplinära åtgärder bedöms på olika sätt.

Om ett universitet eller en högskola har brutit mot någon lag eller regel inom högskoleområdet kan till exempel studenter och anställda anmäla det till oss. Det kan gälla handledarbyte för doktorander, urvalsprocesser, återbetalning av studieavgifter och brister i anställningsärenden. År 2020 genomförde vi en kartläggning av de anmälningar som UKÄ tog beslut om ur ett jämställdhetsperspektiv 2013-2018. Vi har inte observerat något som talar för att män och kvinnor behandlas olika i vår tillsyn.

I vår lärosätestillsyn granskar vi specifikt hur lärosätena hanterat anställningar bland annat ur ett jämställdhetsperspektiv.

Vi tar fram statistik och analyser om disciplinärenden

Studenter som gör sig skyldiga till olika typer av förseelser kan stängas av från studierna i upp till sex månader eller varnas. Vid varje statligt universitet och högskola finns en disciplinnämnd som beslutar i sådana ärenden. UKÄ har regelbundet samlat in statistik och analyserat disciplinärenden. Under senare år har vi granskat eventuella könsskillnader vad gäller påföljder. Utifrån våra rapporter är det svårt att dra några generella slutsatser, men vi kan konstatera att män är något överrepresenterade vad gäller antalet avstängda och varnade studenter.

Ladda ner: Disciplinärenden 2022 vid universitet och högskolor

Ladda ner: Disciplinärenden 2023 vid universitet och högskolor

Ladda ner: Uppföljning av hur kvinnor och män bedöms i disciplinärenden – behandlas kvinnor och män olika.

Vi följer upp bestämmelser om jämställdhet vid lärosätestillsyn

Högskoleförordningen (1993:100) innehåller bestämmelser om jämställd representation av kvinnor och män när lärosätena rekryterar lärare. Inom lärosätestillsynen granskar UKÄ genom stickprov hur lärosätena hanterat ett antal anställningar mot bakgrund av dessa bestämmelser. UKÄ granskar också att reglerna i lärosätenas anställningsordning är förenliga med högskoleförordningens regler.

Vid lärosätestillsyn följer UKÄ upp bestämmelserna om jämställdhet i 4 kap. 5-6 §§ högskoleförordningen avseende förfarandet vid anställning som lärare eller professor; jämställd representation i beslutsgruppen respektive bland bedömarna. UKÄ ber om vissa redogörelser genom stickprov i lärosätestillsynen. Resultatet från UKÄ:s lärosätestillsyn har gjort att UKÄ har kunnat visa exempel där ett lärosäte brister i att sätta samman grupper med jämställd representation. UKÄ har också inom ramen för den juridiska tillsynen sett att en del lärosätens anställningsordning inte överensstämmer med högskoleförordningens bestämmelser gällande jämställd representation.

Sidan uppdaterades den 10 april 2024