Kvalitetssäkring 11 mars 2024 Kl 14.06

Tio utbildningar inom fastighetsmäkleri har utvärderats

UKÄ har under det senaste året utvärderat tio utbildningar inom fastighetsmäkleri. Utvärderingen är den första som utgår ifrån den reviderade utvärderingsmodellen för utbildningsutvärderingar.

Utbildningarna som har utvärderats har varit av olika slag och av olika längd, samt inom olika huvudområden. Två av utbildningarna är uppdragsutbildningar. Tre av utbildningarna har fått omdömet hög kvalitet, medan sju har fått omdömet ifrågasatt kvalitet.

Bedömningarna har gjorts av en bedömargrupp där sakkunniga, studentrepresentant samt arbetslivsföreträdare ingått. Det som bedömts är utbildningarnas personalresurser och hur studenterna ges möjlighet att nå måluppfyllelse.

Brist på lärare inom juridik

En utmaning för flera lärosäten har varit tillgången till lärarkompetens i form av disputerade lärare inom juridik. En annan att tillse att examinationer sker på ett sätt så att individuell måluppfyllelse verkligen säkerställs för varje student. Att ge kurser med innehåll där studenter verkligen tränas i att både urskilja, formulera och lösa problem, samt tar sig an kunskap inom fastighetsmäkleri på ett vetenskapligt sätt, är också områden som bedömts kunna utvecklas mer.

God samverkan med fastighetsmäklarföretag och branschorganisationer

Överlag finns ett stort engagemang hos lärosätena för att utbildningarna ska vara relevanta och ge studenter förutsättningar för att verka som fastighetsmäklare. En väl utvecklad samverkan med fastighetsmäklarföretag och branschorganisationer ingår som en given del i många utbildningar. Samtidigt har bedömargruppen noterat att de stora olikheterna som finns mellan de olika utbildningarna kan göra det svårt att ge alla studenter lika goda förutsättningar att arbeta som fastighetsmäklare på ett hållbart sätt.

En pågående anpassning till nya krav

Det pågår dock ett stort utvecklingsarbete vid många lärosäten då Fastighetsmäklarinspektionen förändrat kraven på vad som behöver ingå i den utbildning som krävs för registrering till fastighetsmäklare. De nya kraven innebär bland annat att utbildningen behöver vara en kandidatutbildning samt ett ökat antal högskolepoäng inom juridik. Lärosätena har fram till 2028 på sig att genomföra dessa förändringar. UKÄ hoppas att den utvärdering som nu genomförts ska ge en skjuts i det pågående utvecklingsarbetet och skapa ännu bättre förutsättningar för studenterna att på ett hållbart och långsiktigt sätt kunna verka inom fastighetsmäkleri.

Efter det beslut som UKÄ fattade den 20 februari utifrån bedömargruppens yttrande, har nu de lärosäten som fått omdömet ifrågasatt kvalitet ett år på sig att redogöra för de åtgärder de vidtagit. Därefter är det dags för en uppföljning. Några examenstillstånd kommer inte att återkallas, men om utbildningarna fortfarande inte uppfyller kraven efter uppföljningen kan UKÄ, i de fall det är relevant, göra en fördjupad granskning av det examenstillstånd dit utbildningen är kopplad.

Resultatet av utvärderingen hittar du i Högskolekollen.

Sidan publicerades den 11 mars 2024

Etiketter: Fastighetsmäklare