Ett reviderat kvalitetssäkringssystem
Nu finns en ny publikation om vårt reviderade kvalitetssäkringssystem, där du kan läsa mer om vår utvecklade metod för granskning.
Det nationella kvalitetssäkringssystemet för högre utbildning och forskning består precis som tidigare av fyra komponenter: lärosätesgranskning av utbildning och forskning, utbildningsutvärdering, examenstillståndsprövning och tematisk utvärdering. Metoden vilar på kollegial granskning, och har utvecklats i samråd med universitet och högskolor, Sveriges förenade studentkårer samt företrädare för arbetslivet. Centralt för systemet är att både UKÄ och lärosätena ansvarar för kvalitetssäkringen av högre utbildning och forskning. Syftet med granskningarna är både att kontrollera och bidra till kvalitetsutveckling.
Mer träffsäkert, flexibelt och resurseffektivt system
Kvalitetssäkringssystemet behövde göras om för att bli mer träffsäkert, flexibelt och resurseffektivt. I denna text redovisar vi först lärdomar från cykeln 2017–2022 för att sedan redovisa vad som är nytt. Vår förhoppning är därmed att det ska bli tydligt vilka ändringar som gjorts av såväl metod som arbetssätt för att få till stånd granskningar som är resurseffektiva och mer kvalitetsdrivande än tidigare och som tydliggör förväntningarna på lärosätena mot ett ökat egenansvar för kvaliteten i verksamheten.
Läs publikationen För ökad kvalitet – en utvecklad metod för UKÄ:s granskningar. Pdf, 319 kB.
Sidan publicerades den 14 februari 2024