Anmälan mot Lunds universitet angående möjligheten att ställa frågor under en disputation

Ordföranden för en disputation vid Lunds universitet hindrade en åhörare från att ställa frågor till disputanden. Frågan i ärendet är om någon regel för genomförande av disputation därmed har åsidosatts.

Den offentliga granskningen av doktorsavhandlingarna utgör ett karaktäristiskt inslag i examinationen av en doktorand. Principen om allmänhetens rätt till insyn i forskningsresultaten liksom i själva granskningsproceduren har garanterats omsorgsfullt genom åren. Principen om offentlighet i samband med akademiska disputationer har tillgodosetts bland annat genom att allmänheten givits rätt att vara närvarande vid och delta i ventileringen av avhandlingarna (jfr. SOU 1966:67, s. 126 f.).

Universitetskanslersämbetet (UKÄ) konstaterar att det däremot inte kan anses finnas någon ovillkorlig rätt för en åhörare att ställa hur många frågor han eller hon vill. Ordföranden måste kunna upprätthålla ordningen under disputationen. Det kan också förekomma att en doktorand inte kan eller vill svara på en viss fråga. Detta får i så fall beaktas vid betygssättningen av avhandlingen.

Vid en samlad bedömning anser UKÄ att det inte finns skäl att kritisera Lunds universitet för hanteringen av disputationen.

Läs beslutet Anmälan mot Lunds universitet angående möjligheten att ställa frågor under en disputation. Pdf, 99 kB.

Sidan uppdaterades den 11 april 2024