Uppföljning av Universitetskanslersämbetets beslut om handläggningen av en kallelseprofessur

I beslut den 25 oktober 2022, reg.nr 31-00262-22, riktade Universitetskanslersämbetet (UKÄ) allvarlig kritik mot Kungl. Tekniska högskolan (KTH) för hur lärosätet handlagt en kallelseprofessur.

UKÄ kritiserade i sitt tidigare beslut (reg.nr 31-00262-22) KTH för att lärosätet hade kallat en skolchef som redan var anställd vid lärosätet till en anställning som professor, trots att kallelse ska användas för strategiska rekryteringar av framstående personer.

KTH har redovisat att universitetets anställningsordning numera har ändrats så att det framgår att kallelseförfarandet bara får användas för internationellt mycket framstående personer och om ordinarie rekryteringsförfarande kan förhindra eller väsentligen försvåra rekryteringen. I den reviderade anställningsordningen anges också att förfarandet bara får
användas vid rekrytering av inte redan tillsvidareanställd personal vid KTH.

UKÄ noterar vidare att ansökan om rekrytering genom kallelseförfarande enligt KTH:s nya riktlinjer till anställningsordningen innebär att KTH:s ledningsgrupp och anställningsnämnd involveras i beredningen av en ansökan om att kalla en person till anställning som professor. I ledningsgruppen ska det föras en diskussion om kallelseförfarandet kan inledas och anställningsnämnden ska också uttryckligen ta ställning till huruvida
kallelseförfarandet kan tillämpas eller inte.

I UKÄ:s föregående beslut kritiserades KTH också för att lärosätet underlåtit att genomföra en sakkunnigbedömning av den person som anställdes genom kallelsen trots att detta inte varit uppenbart obehövligt. Av KTH:s reviderade riktlinjer till anställningsordningen framgår att en ansökan om att få kalla en professor som lämnas till anställningsnämnden även ska innehålla förslag på sakkunniga eller en redogörelse av skälen till varför en
sakkunnigbedömning bedöms vara uppenbart obehövlig. Om anställningsnämnden bedömer att kallelseförfarandet kan tillämpas ska nämnden utse sakkunniga, om inte sakkunnigbedömning är uppenbart obehövligt.

Vidare ska anställningsnämnden också bedöma kandidatens skicklighet för anställningen och kan vid behov kalla kandidaten till intervju.

UKÄ bedömer att KTH genomfört ändamålsenliga åtgärder med anledning av UKÄ:s tidigare beslut och ser inte skäl att vidta några ytterligare åtgärder i ärendet. Ärendet avslutas med dessa besked.

Sidan publicerades den 23 oktober 2023