Anmälan mot Uppsala universitet om studenternas rätt till representation i elektorsförsamlingarna m.m.
Frågan i detta ärende är om studenterna vid Uppsala universitet, med stöd av 2 kap. 7 § högskolelagen, har rätt att vara representerade dels i elektorsförsamlingarna, dels i fakultetskollegierna inom vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap, vid beredning av förslag till ordförande och vice ordförande i områdes- och fakultetsnämnder.
Vad gäller elektorsförsamlingarna konstaterar UKÄ följande. Församlingens uppgift är inte enbart att utse vetenskapsområdets egna representanter till områdesnämnden. Elektorsförsamlingen ska också förbereda och ta fram förslag till ordförande och vice ordförande för områdesnämnden. Till det kommer att ordföranden är vicerektor och vice ordföranden är ställföreträdande vicerektor. Mot bakgrund av den särskilda betydelse som ordföranden får anses ha för arbetet i områdesnämnden samt de uppgifter och ansvarsområden som tillkommer vicerektor och ställföreträdande vicerektor, får uppgiften att ta fram förslag till ordförande (vicerektor) och vice ordförande (ställföreträdande vicerektor) för områdesnämnden anses vara sådan beredning som har betydelse för utbildningen eller studenternas situation.
UKÄ konstaterar att motsvarande förhållanden gäller ifråga om fakultetskollegierna inom vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap. Fakultetskollegierna ska, utöver uppgiften att förrätta val av ledamöter till fakultetsnämnden, förbereda och ta fram förslag till ordförande och vice ordförande för respektive fakultetsnämnd. Till det kommer att ordföranden också är dekan och vice ordförande är prodekan. Mot bakgrund av ordförandens särskilda betydelse för arbetet i fakultetsnämnden samt de uppgifter och ansvarsområden som tillkommer dekan och prodekan, anser UKÄ att uppgiften att förbereda och ta fram förslag till ordförande (dekan) och vice ordförande (prodekan) utgör sådan beredning som har betydelse för utbildningen eller studenternas situation.
Elektorsförsamlingarna respektive fakultetskollegierna ska ta ställning till vilka kandidater som ska föreslås till ordförande (vicerektor respektive dekan) och vice ordförande (ställföreträdande vicerektor respektive prodekan). Detta arbete, i respektive grupp, måste anses vara en del av beredningen av ärenden som sedan beslutas av rektor respektive vicerektor. UKÄ bedömer därför att studenterna vid Uppsala universitet, med stöd av 2 kap. 7 § högskolelagen, har rätt att vara representerade dels i elektorsförsamlingarna, dels i fakultetskollegierna (inom vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap) när beredning sker som har betydelse för utbildningen eller studenternas situation.
Sidan publicerades den 21 juni 2023