Vår juridiska tillsyn
UKÄ är en tillsynsmyndighet. Vi granskar att universitet och högskolor följer de lagar och regler som gäller.
Vad UKÄ gör
-
Vad granskar UKÄ?
UKÄ har tillsyn över statliga universitet och högskolor med fokus på studenternas rättssäkerhet. Det innebär att vi granskar att universiteten och högskolorna följer de lagar och regler som gäller. Det gäller bland annat bestämmelserna i högskolelagen, högskoleförordningen och förvaltningslagen. Vi granskar också att universiteten och högskolorna följer sina egna regler.
-
Hur går vår tillsyn till?
UKÄ har olika arbetsmetoder för tillsynsarbetet: vi handlägger anmälningar från främst studenter, gör lärosätestillsyn, gör riktade tillsynsbesök på förekommen anledning och vi har projekt där vi utreder någon speciell fråga. Tillsynen kan initieras på uppdrag från regeringen, på vårt eget initiativ eller efter en anmälan från en enskild person eller organisation.
-
Vilka granskar vi?
UKÄ har tillsyn över statliga universitet och högskolor. Men vi har även viss tillsyn över enskilda utbildningsanordnare med rätt att utfärda examina. Exempel på enskilda utbildningsanordnare som vi kan granska är Chalmers tekniska högskola, Handelshögskolan i Stockholm och Stiftelsen Högskolan i Jönköping. Dessa behöver bara i begränsad omfattning följa samma regler som gäller för statliga universitet och högskolor.
-
Vad är ett tillsynsärende?
Anmälningar till oss görs i de flesta fall från studenter och studentkårer. Vi kan även inleda ett ärende på eget initiativ. Tillsynsärendena är viktiga eftersom de ger exempel på hur reglerna tillämpas i praktiken.
-
Vad är lärosätestillsyn?
Under 2017 testar UKÄ en ny metod för juridisk tillsyn. Tillsynen kopplas samman med UKÄ:s granskningar av lärosätenas kvalitetssäkringsarbete. Fokus ligger på att granska de rättsliga frågor som berörs i de europeiska riktlinjerna för kvalitetssäkring av högre utbildning (ESG).
Resultatet av lärosätestillsynen kan sedan utgöra ett underlag i UKÄ:s granskningar av lärosätenas interna kvalitetssäkringsarbete, som är en del av systemet för kvalitetssäkring av högre utbildning.
-
Vad är ett tillsynsbesök?
UKÄ gör tillsynsbesök vid universitet och högskolor när vi får indikationer på att ett universitet eller en högskola har brister inom ett visst rättsligt område. Syftet med dessa riktade insatser är att på plats granska hur universitet och högskolor följer de bestämmelser som gäller för deras verksamhet. Resultatet från besöken sammanställs i en rapport.
-
Vägledning – erfarenheter från tillsynsbesöken
UKÄ har sammanställt erfarenheterna från de tillsynsbesök som Högskoleverket gjorde 1998-2012. UKÄ inledde sin verksamhet 2013 och övertog då tillsynsuppgiften från Högskoleverket. Tanken är att rapporten ska kunna användas som en vägledning för universitet och högskolor inom ett antal rättsliga områden. Det gäller bland annat studentinflytande, handläggningstider för examensbevis, anstånd och studieuppehåll, kurs- och utbildningsplaner samt möjligheten till insyn i högskolans verksamhet.
-
Vilka beslut kan överklagas och hur?
Överklagandenämnden för högskolan (ÖNH)
Vissa beslut som fattats av ett universitet eller en högskola kan överklagas. De flesta beslut överklagas till ÖNH. Exempel på beslut som kan överklagas är att den sökande inte är behörig, att studenten inte får ut sitt examensbevis, att studenten inte får anstånd att påbörja studier eller studieuppehåll samt att studenten inte får tillgodoräkna sig tidigare utbildning. Även anställningsbeslut kan överklagas till ÖNH.
Till Överklagandenämndens webbplats
Disciplinära åtgärder (varning eller avstängning)
Universitets och högskolors beslut om disciplinära åtgärder kan överklagas till förvaltningsrätten.
Om förvaltningsrätten på Sveriges Domstolars webbplats
Enskilda utbildningsanordnare
Beslut av enskilda utbildningsanordnare kan inte överklagas till Överklagandenämnden för högskolan. De enskilda utbildningsanordnarna kan ha interna regler för omprövning av sina beslut. För mer information om detta, vänd dig till det aktuella lärosätet.
Läs mer om lagar och regler för enskilda utbildningsanordnare
Kontakt
- Juridisk tillsyn
-
tillsyn(at)uka.se
Skapad: 2017-01-13
Uppdaterad: 2017-02-15