UKÄ publicerar statistik och analyser om lärarstudenternas genomströmning, det vill säga hur snabbt lärarstudenterna genomför sin utbildning. Vi följer bland annat upp studenternas kvarvaro på utbildningarna och hur många som tar examen (examensfrekvensen). Vi följer också upp hur vanligt det är att lärarstudenter studerar utomlands eller läser sommarkurser.
För att möta behovet av behöriga lärare behöver fler lärarstudenter slutföra hela utbildningen. UKÄ har statistik för hur många studenter som stannar kvar på lärarprogrammen, hur stor andel av dem som tar ut en examen och hur lång tid det tar tills de tar ut sin examen.
I utbildningsutvärderingen av förskollärar- och grundskollärarprogrammet läsåret 2018/19, beskrev lärosäten hur de arbetar för att förbättra studenternas förutsättningar att genomföra utbildningen. UKÄ har samlat lärosätenas åtgärder i en särskild rapport.
UKÄ publicerar regelbundet rapporter om studenter och examinerade på lärarutbildningarna. Några av rapporterna visar genomströmningen:
Sök rapporterna på sidan Publikationer.
Universitets- och högskolerådet, UHR, har vid olika tillfällen, på uppdrag av regeringen, utrett ett antagningsprov till ämneslärarutbildningen och lämplighetsprov till lärarutbildningarna:
Att studenter läser en del av sin utbildning utomlands är ett sätt att internationalisera högskoleutbildningen. EU har satt upp som mål att 20 procent av studenterna som tar examen från en högskoleutbildning ska ha studerat minst tre månader utomlands. UKÄ:s statistik visar att utlandsstudier inom lärarutbildningarna är ovanligt.
UKÄ publicerar regelbundet rapporter om internationell studentmobilitet i högskoleutbildningen. Till exempel:
Sök rapporten på sidan Publikationer.
Förutom statistiken i UKÄ:s databas, publicerar UKÄ och SCB tillsammans varje år ett statistiskt meddelande om internationell studentmobilitet. I det ingår uppgifter om lärarutbildningarna.
Gå till sidan internationell studentmobilitet på högskolan på scb.se.
UHR arbetar bland annat med internationella samarbeten och program för studentutbyten, till exempel Erasmus+. De har publicerat flera rapporter om utlandsstudier: