Jämställdhet som kvalitetsfaktor
Ett av UKÄ:s huvudområden är att vi granskar kvaliteten i högre utbildning och lärosätenas system för kvalitetssäkring av högre utbildning och forskning. Detta för att det är viktigt för studenter, arbetsgivare och samhälle att all högskoleutbildning i Sverige håller hög kvalitet.
Jämställdhet och jämställdhetsintegrering är viktiga kvalitetsfaktorer, som vi bedömer i de olika granskningar som vi gör. Vi har bland annat identifierat att kunskap om genus och jämställdhet saknas i många utbildningar, vilket leder till att många studenter utexamineras utan beredskap att förstå och hantera konsekvenserna av ojämställda förhållanden eller arbeta förebyggande. Ett annat problem vi uppmärksammat är att könsstereotypa föreställningar påverkar bedömningar inom akademin.
I 1 kap. 5 § högskolelagen (1992:1434) framgår det att jämställdhet ska iakttas och främjas i högskolornas verksamhet. Utifrån detta och examensordningarna beaktas jämställdhet i de olika granskningar som UKÄ gör.
De olika granskningarna har olika syfte och fokus, vilket innebär att vi tar upp olika aspekter av jämställdhet i de olika granskningarna.
Jämställdhet i granskningar av lärosätenas kvalitetssäkringsarbete
I våra granskningar av lärosätenas kvalitetssäkringsarbete granskar vi hur lärosätena arbetar systematiskt för att främja jämställdhet i forskningens förutsättningar. Vi granskar bland annat ansvarsfördelning, styrdokument och rutiner. Det kontinuerliga förbättringsarbetet är viktigt – lärosätet bör följa upp sin verksamhet för att kunna identifiera problem och utvecklingsbehov samt vidta åtgärder för sådant som inte fungerar väl.
Jämställdhet i utbildningsutvärderingar
Inom utbildningsutvärderingar på grundnivå och avancerad nivå förekommer jämställdhetsperspektivet i följande fall:
- I förstudien som föregår varje utbildningsutvärdering i syfte att anpassa utvärderingen tar UKÄ fram underlag om tidigare utvärderingsresultat, tillsynsärenden och analyser, inklusive statistik om könsfördelning i utbildningarna. Detta för att kunna identifiera om exempelvis utmaningar gällande jämställdhet förekommer.
- Vid anpassning av utvärderingen kan det examensmål i examensordningen som berör jämställdhet väljas för att utvärderas.
- Vid anpassning av utvärderingen kan jämställdhet väljas som en strukturell utmaning att arbeta med i workshops i syfte att utveckla utbildningen.
- Vid tillsättningen av varje bedömargrupp eftersträvas en jämn könsfördelning och om det inte uppnås krävs en motivering.
- I utvärderingsprocessens samtliga steg tillämpar UKÄ ett inkluderande arbetssätt och samtal där det är viktigt att alla, oavsett kön, kommer till tals.
Jämställdhet i examenstillståndsprövningar
För de utbildningar där jämställdhet ingår i målen för examen granskas vid examenstillståndsprövning hur målen uppfylls under bedömningsgrunden Säkring av examensmålen.
Nyligen har vi gjort en kartläggning av hur bedömning av perspektivet jämställdhet kommer till uttryck i UKÄ:s lärosätesgranskningar avseende utbildning. Kartläggningen belyser hur lärosätenas kvalitetssäkringsarbete kring jämställdhet i utbildningarna har hanterats och kommit till uttryck i de yttranden som skrivits inom de tre första omgångarna av lärosätesgranskningar, samt om det har skett någon förändring när det gäller detta över tid. Kartläggningen syftar i första hand till att kunna användas i utvecklingen av kvalitetssäkringssystemet.
Läs kartläggningen
Sidan publicerades den 6 oktober 2023