Projektet Fokus forskarutbildning

UKÄ har i temaprojektet Fokus forskarutbildning undersökt forskarutbildningen ur olika aspekter under perioden 2019 - 2021. Vi har studerat studenternas intresse för forskarutbildningen i Sverige, lärosätenas dimensionering av forskarutbildningen och samhällets behov av forskarutbildade.

Trots att lärosätenas intäkter för forskning och utbildning på forskarnivå har ökat betydligt har forskarutbildningens omfattning inte ökat under de senaste 10 åren. Och andelen i den svenska befolkningen som påbörjar en forskarutbildning har minskat samtidigt som forskarutbildningen i Sverige i hög grad rekryterar internationellt. Vad det här beror på undersökte vi i temaprojektet.

Följande rapporter ingår i projektet:

  • I rapporten Fokus forskarutbildning – ny kunskap från UKÄ:s temaprojekt presenterar UKÄ slutsatser och resultaten från alla rapporter i projektet.
  • I två rapporter undersöker vi hur många av de utländska doktorander som stannar eller lämnar Sverige efter att de tagit doktorsexamen. Många utländska doktorander lämnar Sverige efter examen och Trendbrott: fler utländska doktorander stannar.
  • I rapporten Halverad andel som påbörjar en forskarutbildning studeras andelen i den svenska befolkningen som börjar på en forskarutbildning senast vid 30 års ålder.
  • I rapporten Hur värderas en forskarutbildning? undersöker vi om forskarutbildning lönar sig ur ett individuellt inkomstperspektiv.
  • I rapporten Forskarutbildade på en föränderlig arbetsmarknad studerar vi hur många forskarutbildade det finns på svensk arbetsmarknad och inom vilka sektorer de arbetar.
  • UKÄ har tagit fram en ny modell för att skatta kostnaderna för forskarutbildningen som presenteras i rapporten Vad kostar forskarutbildningen.
  • I rapporten Efterfrågan på forskarutbildad arbetskraft högst inom universitet och högskolor och vården undersöker vi efterfrågan på forskarutbildade genom att studera jobbannonser.
  • UKÄ har intervjuat åtta lärosäten och ställt frågor om studenters intresse för forskarutbildningen, lärosätenas dimensionering av forskarutbildningen och samhällets behov av forskarutbildade. Intervjuerna presenteras i rapporten Röster om forskarutbildningen.