Ämnesindelad lista med publikationer
- Sökande, antagna och nybörjare
- Examen och genomströmning
- Arbetsmarknad
- Lärarutbildning
- Regional rekrytering
- Studenternas bakgrund
- Forskning och forskarutbildning
- Internationellt
- Högskolans ekonomi, personal och verksamhet
- Jämställdhet
- Juridisk tillsyn
- Kvalitet i högre utbildning
- Effektivitet och resursanvändning i högskolan
Här finns UKÄ:s publikationer tematiskt sorterade utifrån vilket innehåll de har.
Vill du söka efter UKÄ:s publikationer och beslut utifrån datumordning, klicka här
Hitta analyser och rapporter om:
-
Sökande, antagna och nybörjare
Ökar eller minskar antalet sökande till högskolan? Hur många blir antagna och påbörjar studierna? Hur är studenterna fördelade på olika utbildningar?
-
Examen och genomströmning
Hur många tar examen och hur skiljer det sig åt mellan olika utbildningar? Hur snabbt blir studenterna klara och tar ut examen? I vilken utsträckning tar studenterna de högskolepoäng de är registrerade för?
-
Arbetsmarknad
Hur ser det framtida behovet av högskoleutbildade ut på arbetsmarknaden? Hur många platser behövs på universiteten och högskolorna för att matcha efterfågan? Hur snabbt efter examen får högskoleutbildade jobb och vilka skillnader finns mellan utbildningarna och lärosätena?
-
Lärarutbildning
Hur ser söktrycket ut till lärarutbildningen? Täcker det behovet? Hur många fullföljer utbildningen och hur många hoppar av?
-
Regional rekrytering
Hur skiljer det sig åt mellan olika län och kommuner när det gäller andelen ungdomar som går vidare till högskolestudier? Hur stora är skillnaderna mellan storstad och glesbygd?
-
Studenternas bakgrund
Hur mycket påverkar den sociala bakgrunden, det vill säga föräldrarnas utbildningsnivå, om ungdomar börjar att studera på högskolan? Till vilka utbildningar är snedrekryteringen som störst? Hur många har utländsk bakgrund och hur varierar det mellan olika utbildningar och lärosäten?
-
Forskning och forskarutbildning
Hur många väljer att doktorera? Inom vilka ämnesområden finns flest doktorander? Vilka forskningsresurser har universiteten och högskolorna?
-
Internationellt
Hur många utländska studenter kommer till Sverige och hur många svenskar väljer att studera utomlands? Hur påverkar studieavgifterna inflödet av utländska studenter? Hur ligger Sverige till i olika internationella jämförelser?
-
Högskolans ekonomi, personal och verksamhet
Hur står det till med högskolans ekonomi? Ökar eller minskar anslagen till högskolan? Hur många platser kan lärosätena erbjuda? Hur är de anställda fördelade inom olika ämnesområden och anställningskategorier? Hur ser förutsättningarna ut för lärosätenas verksamhet i olika frågor?
-
Jämställdhet
Hur står det till med jämställdheten på universiteten och högskolorna?
-
Juridisk tillsyn
Hur följer universiteten och högskolorna de lagar och regler som gäller? Vad visar UKÄ:s tillsynsbesök när det gäller till exempel handläggningstider för examensbevis, hantering av tillgodoräknande och möjligheter till omtentamen? Hur är rättssäkerheten för studenterna?
-
Kvalitet i högre utbildning
Hur granskas kvaliteten i den svenska högskolan? Vilka effekter gav UKÄ:s utbildningsutvärderingar under den förra granskningsperioden?
-
Effektivitet och resursanvändning i högskolan
Hur effektivt bedriver universiteten och högskolorna sin verksamhet? Hur utnyttjar de sina resurser?
Se också uppgifter som finns i:
UKÄ:s årsrapport – en samlad bild av den svenska högskolan
UKÄ startades 2013 och tog då över delar av den verksamhet som tidigare bedrivits av Högskoleverket. I Högskoleverkets publikationsarkiv hittar du publikationer från 1997-2012.
Skapad: 2017-02-01
Uppdaterad: 2017-02-21