Regeringsuppdrag
Utöver de uppgifter som UKA ska genomföra enligt sin instruktion får myndigheten också olika uppdrag från regeringen i det årliga regleringsbrevet, eller via särskilda regeringsbeslut. Här finns information om pågående och nyligen avslutade regeringsuppdrag.
Pågående uppdrag
-
Kartlägga och föreslå fler vägar till vårdyrken
UKÄ, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan ska på uppdrag av regeringen kartlägga och analysera hur olika utbildningsformer kan komplettera varandra och bidra till att förbättra kompetensförsörjningen inom vården. Myndigheterna ska identifiera vilka möjligheter och hinder som finns kopplade till utbildningssystemets utformning för personer med yrkeserfarenhet från vård och omsorg, men som saknar högskoleutbildning, att utbilda sig till ett hälso- och sjukvårdsyrke som kräver högskoleutbildning. Myndigheterna ska även lämna förslag på hur dessa utbildningsvägar kan förtydligas.
UKÄ ska lämna förslag på åtgärder som syftar till att öka möjligheterna för personer med yrkeserfarenhet från vård och omsorg att utbilda sig till hälso- och sjukvårdsyrken som kräver högskoleutbildning. Vidare uppdrar regeringen åt UKÄ att analysera vilka möjligheter och utmaningar som finns i fråga om utbildning i arbetsintegrerad form där studenterna kan arbeta inom hälso- och sjukvården samtidigt som de studerar.
Uppdraget ska delredovisas till regeringen 30 september 2021 och slutredovisas senast 15 december 2022.
Läs: Delredovisning av uppdraget att kartlägga och föreslå fler vägar till vårdyrken
-
Kartläggning av hur mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer inkluderas i utbildningar
Universitetskanslersämbetet ska göra en uppföljande kartläggning av hur frågor om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer inkluderas i utbildningar som leder till följande examina: barnmorskeexamen, förskollärarexamen, grundlärarexamen, juristexamen, läkarexamen, psykologexamen, psykoterapeutexamen, sjuksköterskeexamen, socionomexamen, specialistsjuksköterskeexamen med inriktning mot hälso- och sjukvård för barn och ungdomar, tandläkarexamen, yrkeslärarexamen och ämneslärarexamen. Kartläggningen ska även omfatta de övriga utbildningar som har examensmål om att visa kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
-
Kartläggning om doktoranders rättssäkerhet
Universitetskanslersämbetet ska kartlägga i vilken omfattning doktorander inte erbjuds fortsatt anställning med hänvisning till bristande studieprestation, trots att beslut om indragning av handledning inte har fattats (jfr U2019/01910)
Kontaktperson: Tove Morén
-
Kompetensförsörjning av digital spetskompetens
UKÄ och Tillväxtverket har i uppdrag att tillsammans analysera och föreslå hur kompetensförsörjningen av digital spetskompetens kan utvecklas både kort- och långsiktigt.
Uppdraget ska genomföras i dialog med berörda aktörer, särskilt företrädare för universitet och högskolor, arbetslivsaktörer, aktörer med regionalt utvecklingsansvar samt andra myndigheter. Slutredovisning ska ske senast den 31 oktober 2022 till Regeringskansliet.
-
Minskade utsläpp från tjänsteresor
Universitetskanslersämbetet ska redovisa hur myndigheten arbetar för att ta tillvara de erfarenheter av vad pandemin inneburit i fråga om minskade utsläpp från tjänsteresor.
-
Plattform för internationalisering
Universitetskanslersämbetet ska tillsammans med Svenska institutet, Verket för innovationssystem, Universitets- och högskolerådet samt Vetenskapsrådet samordna insatser för internationalisering genom att inrätta en plattform för internationalisering. Uppdraget ska genomföras i nära dialog med universitet och högskolor samt andra berörda myndigheter och aktörer.
Kontaktperson: Ulf Hedbjörk
-
Redovisning till Bonus Copyright Access
UKÄ ska senast i maj varie år överlämna en redovisning till Bonus Copyright Access ek.för. av antalet helårsstudenter per lärosäte avseende föregående budgetåret.
-
Strategi för systematisk uppföljning av funktionshinderspolitiken under 2021–2031
UKÄ har tillsammans med ett antal myndigheter fått i uppdrag att följa upp funktionshinderpolitiken 2021-2031. En redogörelse bör lämnas för hur de fyra områdena för genomförande av funktionshinderspolitiken har beaktats i myndighetens arbete, där det är tillämpligt. Detta gäller då principen om universell utformning, befintliga brister i tillgängligheten, individuella stöd och lösningar för individens självständighet samt att förebygga och motverka diskriminering. En redogörelse ska vidare lämnas för vilka åtgärder som har vidtagits med anledning av att det nationella målet ska bidra till ökad jämställdhet och till att barnrättsperspektivet ska beaktas.
Läs: Strategi för systematisk uppföljning av funktionshinderspolitiken Pdf, 198.6 kB.
under 2021–2031 Pdf, 198.6 kB. -
Ta emot nyanlända arbetssökande för praktik
Regeringen har beslutat att förlänga det uppdrag som 2016 gavs till flertalet myndigheter, däribland UKÄ, att tillhandahålla praktikplatser åt arbetssökande med funktionsnedsättning och till nyanlända arbetssökande. Att få arbetslivserfarenhet från statliga myndigheter kan både utveckla individen och stärka möjligheterna till ett framtida jobb. Uppdraget är förlängt fram till och med den 31 december 2023.
-
Ta emot personer med funktionsnedsättning för praktik
Regeringen har beslutat att förlänga det uppdrag som 2016 gavs till flertalet myndigheter, däribland UKÄ, att tillhandahålla praktikplatser åt arbetssökande med funktionsnedsättning och till nyanlända arbetssökande. Att få arbetslivserfarenhet från statliga myndigheter kan både utveckla individen och stärka möjligheterna till ett framtida jobb. Uppdraget är förlängt fram till och med den 31 december 2023.
-
Uppdrag att delta i genomförandet av Sveriges återhämtningsplan
UKÄ ska samordna genomförandet av åtgärden resurser för att möta efterfrågan på utbildning vid universitet och högskolor och stödja universitet och högskolor i arbetet.
Läs: Uppdrag att delta i genomförandet av Sveriges återhämtningsplan Pdf, 1.1 MB.
-
Uppföljning av dimensionering av utbildning på forskarnivå
Universitetskanslersämbetet ska följa upp universitets och högskolors dimensionering av utbildning på forskarnivå.
Uppdraget ska delredovisas till regeringen (Utbildningsdepartementet) senast den 1 februari 2022 och den 1 februari 2023. En slutredovisning ska lämnas senast den 15 mars 2024.
-
Uppföljning av dimensionering av vissa utbildningar
UKÄ har i uppdrag att följa upp vilka inriktningar som lärosäten ger inom ingenjörsutbildningarna, lärarutbildningarna och specialistsköterskeutbildningarna. Syftet är att få en överblick av utbildningsutbudet och kunna följa detta över tid.
Detta är ett återkommande uppdrag.
Läs slutredovisningen för 2021.
Läs slutredovisningen för 2020.
Läs slutredovisningen för 2019. -
Uppföljning av European Graduate Tracking Initiative
Universitetskanslersämbetet ska följa och samordna arbetet med European Graduate Tracking Initiative.
Uppdraget ska redovisas i årsredovisningen.
-
Uppföljning av inaktivitet
UKÄ har i uppdrag att följa utvecklingen av studenters aktivitet på kurs. Uppdraget har förnyats och rapporteras 2 april 2021.
Tidigare uppdrag redovisades till regeringen den 31 mars 2020.
-
Uppföljning av konsekvenserna av det nya coronaviruset för högskolans verksamhet
Genom en ändring av regleringsbrevet den 2 juli 2020 har Universitetskanslersämbetet getts i uppdrag att följa upp konsekvenserna för högskolans verksamhet med anledning av beslut och insatser som vidtagits med anledning av det nya coronaviruset. Uppföljningen ska enligt uppdraget inkludera effekterna av övergången till distansundervisning och de insatser som har beslutats av regeringen i fråga om t.ex. högskolans utbyggnad. Syftet är att kunna följa resultaten av insatserna och dra lärdom av effekterna på högre utbildning och forskning på både kort och lång sikt. Uppföljningen ska bland annat ta hänsyn till frågor om kvalitet, rättssäkerhet och dimensionering. Regeringen anger också att uppdraget ska genomföras i samråd med universitet och högskolor.
Universitetskanslersämbetet ska hålla Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) löpande informerat om uppdragets genomförande och löpande redovisa resultaten av uppföljningen samt lämna en slutrapport senast den 1 december 2022.
-
Uppföljning av mobilitet mellan högskolan och andra sektorer
Universitetskanslersämbetet ska följa upp mobiliteten, i båda riktningarna, mellan högskolan och andra sektorer.
Uppdraget ska delredovisas till regeringen (Utbildningsdepartementet) senast den 1 februari 2022 och den 1 februari 2023. En slutredovisning ska lämnas senast den 15 mars 2024.
-
Uppföljning av mål för antal examina, andel biträdande lektorer och rekrytering av professorer
Universitetskanslersämbetet ska följa upp och utvärdera utfallet av de mål som lärosätena har för könsfördelning bland nyrekryterade professorer), antal examina och andelen biträdande lektorer. Universitetskanslersämbetet ska även ta fram underlag gällande lärosätesvisa målnivåer för perioden 2025–2028 inom ovanstående områden.
-
Uppföljning av visstidsanställningar
Universitetskanslersämbetet ska följa upp andelen visstidsanställningar vid universitet och högskolor.
Uppdraget ska delredovisas till regeringen (Utbildningsdepartementet) senast den 1 februari 2022 och den 1 februari 2023. En slutredovisning ska lämnas senast den 15 mars 2024.
Avslutade uppdrag
-
Framtidens vårdkompetens
Socialstyrelsen och UKÄ ska tillsammans analysera och föreslå hur samverkansarenor mellan aktörer med ansvar för kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården kan utvecklas. I uppdraget ligger även att säkerställa en förbättrad tillgång till statistik och prognoser över det totala kompetensbehovet i hälso- och sjukvården. Uppdraget redovisades i augusti 2019.
-
Kartläggning av hur ämnes- och yrkeslärarutbildningarna förbereder för arbete i kommunal vuxenutbildning
Universitetskanslersämbetet ska kartlägga och analysera hur universitet och högskolor inom ramen för ämnes- och yrkeslärarutbildningarna förbereder studenter för arbete i kommunal vuxenutbildning utifrån kraven i högskoleförordningen (1993:100) som bland annat anger att studenten ska visa kännedom om vuxnas lärande (bilaga 2, examensordningen). Syftet med uppdraget är att ge en översiktlig nationell bild och bidra till lärosätenas kvalitetsutvecklingsarbete.
Uppdraget ska redovisas till regeringen (Utbildningsdepartementet) senast den 3 maj 2021.
-
Kartläggning av lokalt beslutade urvalsgrunder
Universitetskanslersämbetet ska tillsammans med Universitets- och högskolerådet kartlägga och analysera hur universitet och högskolor använder lokalt beslutade urvalsgrunder vid antagning till högre utbildning.
Universitetskanslersämbetet ska redovisa uppdraget till regeringen (Utbildningsdepartementet) senast den 1 mars 2021. -
Kriterier för benämning av universitet
Universitetskanslersämbetet ska lämna förslag på kvalitetskriterier som kan användas vid regeringens beslut om benämningen universitet.
Uppdraget ska redovisas till regeringen (Utbildningsdepartementet) senast den 15 december 2021.
-
Nätverk för samordning av uppföljning och utvärdering av högskolans verksamhet
Universitetskanslersämbetet ska inrätta och samordna ett nätverk mellan berörda myndigheter som följer upp och utvärderar forskning och utbildning. Syftet är att skapa en överblick över vilka uppföljningar, utvärderingar och andra analyser som genomförs, identifiera samarbetsmöjligheter, samt undvika överlappningar och bidra till ökad kvalitet och effektivitet. Nätverket ska även bidra till hur samordning med berörda myndigheter utanför högskoleområdet ska organiseras och hur information kan tillgängliggöras.
Uppdraget ska redovisas till regeringen (Utbildningsdepartementet) senast den 10 maj 2022.
-
Redovisning av verksamheten vid Mälardalens högskola ur ett kvalitetsperspektiv
Universitetskanslersämbetet ska lämna en redovisning av verksamheten vid Mälardalens högskola ur ett kvalitetsperspektiv.
Uppdraget ska redovisas till regeringen (Utbildningsdepartementet) senast den 3 maj 2021.
-
Tematisk utvärdering av breddad rekrytering
Universitetskanslersämbetet ska genomföra en utvärdering av universitets och högskolors arbete med breddad rekrytering utifrån det krav i högskolelagen (1992:1434) som anger att universitet och högskolor i sin verksamhet aktivt ska främja och bredda rekryteringen till högskolan (1 kap. 5 §). Uppdraget ska genomföras i dialog med Universitets- och högskolerådet.
Utvärderingen ska redovisas till regeringen (Utbildningsdepartementet) senast den 1 mars 2022.
-
Uppdrag att kartlägga studenthälsovården
Universitetskanslersämbetet har haft i uppdrag att kartlägga hur lärosätenas bedriver studenthälsovård, där skillnader i hur studenthälsovården är organiserad på olika lärosäten framgår. I uppdraget ingår att belysa studenternas tillgång till studenthälsovård samt eventuella brister i hur studenthälsovården är organiserad på universitet och högskolor. Vid behov ska UKÄ lämna förslag på åtgärder för en mer ändamålsenlig studenthälsovård och vid behov även lämna nödvändiga författningsförslag.
Uppdraget redovisades till regeringen den 21 december 2020.
Läs redovisingen av uppdraget att kartlägga studenthälsovården.
-
Uppföljning av etablering på arbetsmarknaden
I UKÄ:s uppgift att följa och redovisa examinerades etablering på arbetsmarknaden ingår att följa etableringen av personer med utländsk utbildning som genomgått kompletterande utbildningar. De kompletterande utbildningar som ingått i regeringens särskilda satsningar ska särredovisas.
Detta är ett återkommande uppdrag. Pågående uppdrag ska redovisas till regeringen senast den 1 mars 2021.
-
Uppföljning av examensbevis till personer som har ändrat juridiskt kön
UKÄ haft i uppdrag att följa upp universitets och högskolors arbete med att utfärda nytt examensbevis till personer som har ändrat juridiskt kön. Uppföljningen ska göras i syfte att stärka lärosätenas arbete.
Uppdraget redovisades till regeringen den 1 mars 2021.
Läs redovisingen om uppföljning av examensbevis till personer som har ändrat juridiskt kön
-
Uppföljning av försöksverksamhet med övningsskolor
UKÄ har utvärderat om och i så fall hur en försöksverksamhet med övningsskolor bidragit till att höja kvaliteten inom den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU).
Uppdraget slutredovisades till regeringen i april 2020.
-
Uppföljning av karriärvägar och meriteringssystem
Universitetskanslersämbetet ska följa upp lärosätenas strategiska arbete med karriärvägar och meriteringssystem med öppen och transparent rekrytering. I uppdraget ingår att kartlägga hur meriteringssystemen premierar undervisning, samband mellan forskning och utbildning, och samverkan med omgivande samhälle. Vidare ingår att kartlägga hur kvinnors och mäns möjligheter att meritera sig tillvaratas.
Uppdraget ska redovisas till regeringen (Utbildningsdepartementet) senast den 15 mars 2022.
-
Uppföljning av kvalitetsförstärkning
Universitetskanslersämbetet ska redovisa hur regeringens särskilda satsning på höjda ersättningsbelopp (från 2016 och framåt) för humaniora, teologi, juridik, samhällsvetenskap, undervisning och verksamhetsförlagd utbildning har använts. UKÄ ska också analysera hur satsningen bidragit till högre kvalitet inom berörda utbildningar. Uppdraget redovisades till regeringen i mars 2019.
-
Uppföljning av lärosätenas bedömning av reell kompetens
UKÄ ska fortsätta utveckla uppföljningen av lärosätenas arbete med bedömning av reell kompetens för behörighet och tillgodoräknande. Uppdraget redovisas i årsredovisningen. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast 15 november 2021.
-
Uppföljning av pedagogiskt utvecklingsarbete
UKÄ har haft i uppdrag att göra en uppföljning av pedagogiskt utvecklingsarbete vid universitet och högskolor. I uppdraget ingår att ge en översiktlig nationell bild och bidra med kunskap om lärosätenas arbete med pedagogisk utveckling. Redovisningen ska även innehålla fördjupningsstudier av den verksamhet som bedrivs och de resultat som nåtts. Uppdraget redovisades till regeringen i december 2019.
-
Uppföljning av rekryteringsmål för professorer
Universitetskanslersämbetet har i uppdrag att följa upp och utvärdera utfallet av rekryteringsmål för professorerna som lärosätena har för perioden 2017–2019. Enligt uppdraget bör uppföljningen ske i samband med den årliga insamlingen av statistik om personal vid universitet och högskolor. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast 1 juni 2020.
-
Uppföljning av sommarkurser
UKÄ har i uppdrag att göra en uppföljning av regeringens ökade satsning på sommarkurser (U2019/04118/UH). Uppdraget har förnyats och redovisas 15 juni 2021.
Tidigare uppdraget redovisades till regeringen den 15 juni 2020.
-
Uppföljning av universitets och högskolors föreskrifter
UKÄ haft i uppdrag att följa upp lärosätenas arbete med att utfärda föreskrifter. Uppföljningen ska göras i syfte att stärka lärosätenas arbete, särskilt i fråga om hur och var föreskrifterna görs tillgängliga.
Uppdraget redovisades till regeringen den 1 mars 2021.
Läs redovisningen om uppföljning av universitets och högskolors föreskrifter
-
Uppföljning av utvärdering av systemet för kvalitetssäkring
UKÄ ska ansvara för att det, tre år efter kvalitetssäkringssystemet har införts, gör en extern uppföljning och utvärdering om systemet varit kvalitetsdrivande för såväl lärosätena som deras utbildningar. Uppföljningen ska även belysa om och på vilket sätt studenters och arbetslivet erfarenheter har tagits till vara i bedömningsarbetet. Uppdraget redovisas till regeringen senast den 1 februari 2021.
-
Utredning av stapling av tidsbegränsade anställningar
Universitetskanslersämbetet ska undersöka förekomst av och analysera så kallad stapling av tidsbegränsade anställningar (tidsbegränsade anställningar som baseras på högskolans särskilda reglering som varvas med andra tidsbegränsade anställningar). Universitetskanslersämbetet ska inhämta synpunkter från Vetenskapsrådet. Uppdraget ska redovisas senast den 15 mars 2022.
-
Utveckla arbetet med jämställdhetsintegrering
Universitetskanslersämbetet har enligt sin instruktion i uppdrag att integrera ett jämställdhetsperspektiv i sin verksamhet. Genom en ändring i regleringsbrevet hösten 2020 har UKÄ också fått i uppdrag att fortsätta att utveckla arbetet med jämställdhetsintegrering i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen. Inriktningen för det fortsatta arbetet med jämställdhetsintegrering för åren 2022–2025 ska redovisas senast den 1 september 2021.
-
Utveckla uppföljningen av vissa anställningar
UKÄ ska fortsätta att utveckla uppföljningen av stipendiefinansierade doktorander, meriteringsanställningar, visstidsanställningar och mobiliteten i högskolan. Uppdraget redovisas i årsredovisningen.
-
Utvärdering av satsning på särskild kompletterande pedagogisk utbildning för personer med forskarexamen
UKÄ har utvärderat satsningen på särskild kompletterande pedagogisk utbildning för personer med forskarexamen.
I uppdraget ingick att utvärdera genomförande och resultat av satsningen med utgångspunkt i de syften som angavs i propositionen Särskild kompletterande pedagogisk utbildning för personer med forskarexamen (prop. 2015/16:142). Uppdraget redovisades till regeringen i mars 2020.
-
Översyn av examensbeskrivning för psykologexamen
Universitetskanslersämbetet ges i uppdrag att se över behovet av en ändrad examensbeskrivning av psykologexamen vad gäller målen om att bedriva psykologisk behandling respektive bedriva psykoterapi. I uppdraget ingår att genomföra konsekvensanalys av de förslag som lämnas, t.ex. vad gäller vilka konsekvenser förslagen får för psykoterapeutexamen.
Översynen ska genomföras i samråd med Socialstyrelsen. Uppdraget ska redovisas senast den 10 maj 2022.
-
Översyn av resultatindikatorer
UKÄ haft i uppdrag att se över resultatindikatorerna för uppföljning av målet i budgetpropositionen för området universitet och högskolor. Om det behövs kommer förslag på nya eller förändrade indikatorer att tas fram. Uppdraget utförs i samråd med bland annat Vetenskapsrådet och Universitets- och högskolerådet.
Uppdraget ska redovisades till regeringen den 15 februari 2021.
-
Översyn av rättsliga förutsättningar att etablera utbildnings- och forskningsverksamhet i Sverige
Universitetskanslersämbetet ska göra en översyn av de rättsliga förutsättningarna för etablering av utbildnings- och forskningsverksamhet i Sverige.
Uppdraget ska redovisas till regeringen (Utbildningsdepartementet) senast den 10 maj 2022.
Skapad: 2019-10-02
Uppdaterad: 2022-05-11