Regeringsuppdrag
Utöver de uppgifter som UKA ska genomföra enligt sin instruktion får myndigheten också olika uppdrag från regeringen i det årliga regleringsbrevet, eller via särskilda regeringsbeslut. Här finns information om pågående och nyligen avslutade regeringsuppdrag.
Pågående uppdrag
-
Översyn av resultatindikatorer
UKÄ ska se över resultatindikatorerna för uppföljning av målet i budgetpropositionen för området universitet och högskolor. Om det behövs kommer förslag på nya eller förändrade indikatorer att tas fram. Uppdraget utförs i samråd med bland annat Vetenskapsrådet och Universitets- och högskolerådet.
Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 15 februari 2021.
-
Kompetensförsörjning av digital spetskompetens
UKÄ och Tillväxtverket har i uppdrag att tillsammans analysera och föreslå hur kompetensförsörjningen av digital spetskompetens kan utvecklas både kort- och långsiktigt.
Uppdraget ska genomföras i dialog med berörda aktörer, särskilt företrädare för universitet och högskolor, arbetslivsaktörer, aktörer med regionalt utvecklingsansvar samt andra myndigheter. Slutredovisning ska ske senast den 31 oktober 2022 till Regeringskansliet.
-
Utveckla uppföljningen av vissa anställningar
UKÄ ska fortsätta att utveckla uppföljningen av stipendiefinansierade doktorander, meriteringsanställningar, visstidsanställningar och mobiliteten i högskolan. Uppdraget redovisas i årsredovisningen.
-
Uppföljning av utvärdering av systemet för kvalitetssäkring
UKÄ ska ansvara för att det, tre år efter kvalitetssäkringssystemet har införts, gör en extern uppföljning och utvärdering om systemet varit kvalitetsdrivande för såväl lärosätena som deras utbildningar. Uppföljningen ska även belysa om och på vilket sätt studenters och arbetslivet erfarenheter har tagits till vara i bedömningsarbetet. Uppdraget redovisas till regeringen senast den 1 februari 2021.
-
Uppföljning av lärosätenas bedömning av reell kompetens
UKÄ ska fortsätta utveckla uppföljningen av lärosätenas arbete med bedömning av reell kompetens för behörighet och tillgodoräknande. Uppdraget redovisas i årsredovisningen.
-
Uppföljning av rekryteringsmål för professorer
Universitetskanslersämbetet har i uppdrag att följa upp och utvärdera utfallet av rekryteringsmål för professorerna som lärosätena har för perioden 2017–2019. Enligt uppdraget bör uppföljningen ske i samband med den årliga insamlingen av statistik om personal vid universitet och högskolor. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast 1 juni 2020.
-
Kartläggning av hur ämnes- och yrkeslärarutbildningarna förbereder för arbete i kommunal vuxenutbildning
Universitetskanslersämbetet ska kartlägga och analysera hur universitet och högskolor inom ramen för ämnes- och yrkeslärarutbildningarna förbereder studenter för arbete i kommunal vuxenutbildning utifrån kraven i högskoleförordningen (1993:100) som bland annat anger att studenten ska visa kännedom om vuxnas lärande (bilaga 2, examensordningen). Syftet med uppdraget är att ge en översiktlig nationell bild och bidra till lärosätenas kvalitetsutvecklingsarbete.
Uppdraget ska redovisas till regeringen (Utbildningsdepartementet) senast den 1 november 2020.
-
Tematisk utvärdering av breddad rekrytering
Universitetskanslersämbetet ska genomföra en utvärdering av universitets och högskolors arbete med breddad rekrytering utifrån det krav i högskolelagen (1992:1434) som anger att universitet och högskolor i sin verksamhet aktivt ska främja och bredda rekryteringen till högskolan (1 kap. 5 §). Uppdraget ska genomföras i dialog med Universitets- och högskolerådet.
Utvärderingen ska redovisas till regeringen (Utbildningsdepartementet) senast den 1 mars 2022.
-
Kartläggning av lokalt beslutade urvalsgrunder
Universitetskanslersämbetet ska tillsammans med Universitets- och högskolerådet kartlägga och analysera hur universitet och högskolor använder lokalt beslutade urvalsgrunder vid antagning till högre utbildning.
Universitetskanslersämbetet ska redovisa uppdraget till regeringen (Utbildningsdepartementet) senast den 1 mars 2021. -
Uppdrag att kartlägga studenthälsovården
Universitetskanslersämbetet har i uppdrag att kartlägga hur lärosätenas bedriver studenthälsovård, där skillnader i hur studenthälsovården är organiserad på olika lärosäten framgår. I uppdraget ingår att belysa studenternas tillgång till studenthälsovård samt eventuella brister i hur studenthälsovården är organiserad på universitet och högskolor. Vid behov ska UKÄ lämna förslag på åtgärder för en mer ändamålsenlig studenthälsovård och vid behov även lämna nödvändiga författningsförslag.
Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 31 december 2020.
För frågor kontakta Sofia Berlin Kolm.
Läs mer om uppdraget.
-
Uppföljning av etablering på arbetsmarknaden
I UKÄ:s uppgift att följa och redovisa examinerades etablering på arbetsmarknaden ingår att följa etableringen av personer med utländsk utbildning som genomgått kompletterande utbildningar. De kompletterande utbildningar som ingått i regeringens särskilda satsningar ska särredovisas.
Detta är ett återkommande uppdrag. Pågående uppdrag ska redovisas till regeringen senast den 1 mars 2021.
-
Redovisning till Bonus Copyright Access
UKÄ ska senast den 4 maj 2020 överlämna en redovisning till Bonus Copyright Access ek.för. av antalet helårsstudenter per lärosäte avseende budgetåret 2019.
-
Uppföljning av universitets och högskolors föreskrifter
UKÄ ska följa upp lärosätenas arbete med att utfärda föreskrifter. Uppföljningen ska göras i syfte att stärka lärosätenas arbete, särskilt i fråga om hur och var föreskrifterna görs tillgängliga.
Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 1 mars 2021. -
Uppföljning av examensbevis till personer som har ändrat juridiskt kön
UKÄ ska följa upp universitets och högskolors arbete med att utfärda nytt examensbevis till personer som har ändrat juridiskt kön. Uppföljningen ska göras i syfte att stärka lärosätenas arbete.
Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 1 mars 2021. -
Uppföljning av konsekvenserna av det nya coronaviruset för högskolans verksamhet
Genom en ändring av regleringsbrevet den 2 juli 2020 har Universitetskanslersämbetet getts i uppdrag att följa upp konsekvenserna för högskolans verksamhet med anledning av beslut och insatser som vidtagits med anledning av det nya coronaviruset. Uppföljningen ska enligt uppdraget inkludera effekterna av övergången till distansundervisning och de insatser som har beslutats av regeringen i fråga om t.ex. högskolans utbyggnad. Syftet är att kunna följa resultaten av insatserna och dra lärdom av effekterna på högre utbildning och forskning på både kort och lång sikt. Uppföljningen ska bland annat ta hänsyn till frågor om kvalitet, rättssäkerhet och dimensionering. Regeringen anger också att uppdraget ska genomföras i samråd med universitet och högskolor.
Universitetskanslersämbetet ska hålla Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) löpande informerat om uppdragets genomförande och löpande redovisa resultaten av uppföljningen samt lämna en slutrapport senast den 1 december 2022.
Avslutade uppdrag
-
Uppföljning av sommarkurser
UKÄ har gjort en uppföljning av regeringens ökade satsning på sommarkurser (U2019/04118/UH). Uppdraget redovisades till regeringen den 15 juni 2020.
-
Uppföljning av dimensionering av vissa utbildningar
UKÄ har haft i uppdrag att följa upp vilka inriktningar som lärosäten ger inom ingenjörsutbildningarna, lärarutbildningarna och specialistsköterskeutbildningarna. Syftet var att få en överblick av utbildningsutbudet och kunna följa detta över tid.
Detta är ett återkommande uppdrag.
Läs slutredovisningen för 2020.
Läs slutredovisningen för 2019. -
Uppföljning av inaktivitet
UKÄ haft i uppdrag att följa utvecklingen av studenters aktivitet på kurs. Uppdraget redovisades till regeringen den 31 mars 2020.
-
Uppföljning av pedagogiskt utvecklingsarbete
UKÄ har haft i uppdrag att göra en uppföljning av pedagogiskt utvecklingsarbete vid universitet och högskolor. I uppdraget ingår att ge en översiktlig nationell bild och bidra med kunskap om lärosätenas arbete med pedagogisk utveckling. Redovisningen ska även innehålla fördjupningsstudier av den verksamhet som bedrivs och de resultat som nåtts. Uppdraget redovisades till regeringen i december 2019.
-
Uppföljning av kvalitetsförstärkning
Universitetskanslersämbetet ska redovisa hur regeringens särskilda satsning på höjda ersättningsbelopp (från 2016 och framåt) för humaniora, teologi, juridik, samhällsvetenskap, undervisning och verksamhetsförlagd utbildning har använts. UKÄ ska också analysera hur satsningen bidragit till högre kvalitet inom berörda utbildningar. Uppdraget redovisades till regeringen i mars 2019.
-
Framtidens vårdkompetens
Socialstyrelsen och UKÄ ska tillsammans analysera och föreslå hur samverkansarenor mellan aktörer med ansvar för kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården kan utvecklas. I uppdraget ligger även att säkerställa en förbättrad tillgång till statistik och prognoser över det totala kompetensbehovet i hälso- och sjukvården. Uppdraget redovisades i augusti 2019.
-
Utvärdering av satsning på särskild kompletterande pedagogisk utbildning för personer med forskarexamen
UKÄ har utvärderat satsningen på särskild kompletterande pedagogisk utbildning för personer med forskarexamen.
I uppdraget ingick att utvärdera genomförande och resultat av satsningen med utgångspunkt i de syften som angavs i propositionen Särskild kompletterande pedagogisk utbildning för personer med forskarexamen (prop. 2015/16:142). Uppdraget redovisades till regeringen i mars 2020.
-
Uppföljning av försöksverksamhet med övningsskolor
UKÄ har utvärderat om och i så fall hur en försöksverksamhet med övningsskolor bidragit till att höja kvaliteten inom den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU).
Uppdraget slutredovisades till regeringen i april 2020.
Skapad: 2019-10-02
Uppdaterad: 2020-01-08