Könsuppdelningen inom högre utbildning kvarstår
UKÄ har följt upp skillnader och likheter mellan kvinnors och mäns deltagande, utbildningsval och genomströmning i utbildning på grundnivå och avancerad nivå. Trots att arbetet med ökad jämställdhet i högskolan pågått under lång tid visar resultaten att könsuppdelningen i högskolan kvarstår och att det finns skillnader mellan kvinnor och män i såväl utbildningsval som genomströmning. Uppföljningen görs som en del av myndighetens uppgift att följa upp och analysera utvecklingen av verksamheten vid universitet och högskolor.
Resultaten visar bland annat att intresset för att påbörja högskolestudier är större bland kvinnor än män. I samtliga årskullar födda mellan 1953 och 1998 har fler kvinnor än män påbörjat högskolestudier. Det har resulterat i att andelen i befolkningen med eftergymnasial utbildning är markant högre bland kvinnor än män, skillnaderna mellan könen har dessutom ökat över tid.
Allt större intresse för naturvetenskapliga utbildningar bland kvinnor
Bland dem som vill studera framträder också skillnader mellan kvinnors och mäns intressen för olika utbildningsinriktningar.
– Kvinnor är till exempel mer intresserade av utbildningar inom samhällsvetenskap, juridik samt vård och omsorg, medan män är mer intresserade av utbildningar inom teknik. Bland de sökande till högskolan höstterminen 2023 var könsfördelningen endast jämn inom områdena naturvetenskap, matematik och informations- och kommunikationsteknik (IKT) samt tjänster, säger Amanda Hansson utredare på UKÄ och författare till rapporten.
Under den undersökta perioden syns inga markanta förändringar i kvinnors och mäns intressen och utbildningsval. Undantaget är området naturvetenskap där intresset ökat kraftigt bland kvinnor. Det syns också bland de som antas till och påbörjar högskolestudier. De senaste tio åren har andelen kvinnor på naturvetenskapliga utbildningsprogram ökat från 38 till 45 procent. Även på tekniska utbildningar har könsfördelningen blivit något jämnare, men kvinnor tycks välja bort ingenjörsutbildningarna för andra tekniska program.
Andelen kvinnor ökar snabbast på de mest sökta utbildningarna
Kvinnor har genom hela utbildningskedjan bättre studieresultat än män. Det gynnar deras valmöjligheter inom högre utbildning. De senaste tio åren har andelen kvinnor ökat särskilt mycket på de mest sökta utbildningarna, så som jurist-, arkitekt- och läkarprogrammet.
– Att kvinnor har bättre studieresultat har resulterat i att flera utbildningar som tidigare haft en jämn könsfördelning bland studenterna numera har en ojämn könsfördelning. Skillnader i studieresultat mellan könen tycks därför bidra till en ökad könsuppdelning inom högre utbildning, fortsätter Amanda Hansson.
Potential till jämnare könsfördelning
Den skeva könsfördelningen bland studenterna i högskolan förstärks ytterligare av att män i lägre utsträckning än kvinnor stannar kvar på, och tar examen från, de utbildningar de påbörjat. Könsfördelningen är i regel jämnare bland de som påbörjar en utbildning än bland de som examineras. Det finns alltså potential till jämnare könsfördelning bland examinerade på flera yrkesexamensprogram, och i sin tur på arbetsmarknaden, vid ökad genomströmning bland män.
Läs rapporten Kvinnor och män i högre utbildning Pdf, 787 kB.
Sidan uppdaterades den 28 maj 2025