Fortsatt hög etablering på arbetsmarknaden för både kvinnor och män
De allra flesta som examineras från en utbildning vid universitet och högskolor etablerar sig snabbt på arbetsmarknaden. Det gäller särskilt de som tar en yrkesexamen. Det visar rapporten Etablering på arbetsmarknaden efter studier i högskolan: Examinerade på grundnivå och avancerad nivå 2021/22.
Av de som tog en examen på grundnivå eller avancerad nivå under 2021/22 var totalt 86 procent av både kvinnor och män etablerade på arbetsmarknaden efter 1–1,5 år. Andelen med en etablerad ställning bland de examinerade 2021/22 var oförändrad jämfört med de som examinerades läsåret innan.
Uppföljningen av de examinerade 2021/22 gjordes 2023. Då gick Sverige in i en lågkonjunktur efter att ekonomin återhämtat sig efter pandemin. Det dröjde dock till tredje kvartalet 2023 innan lågkonjunkturen slog igenom på arbetsmarknaden. Detta kan vara en förklaring till den oförändrade andelen med en etablerad ställning jämfört med 2022.
Högst etablering för personer med yrkesexamina
Även om etableringsgraden totalt sett är relativt hög finns det tydliga skillnader i etablering mellan examinerade med olika typer av examina. Av de som tog en yrkesexamen läsåret 2021/22 var 91 procent etablerade 1–1,5 år efter examen, jämfört med 79 procent för personer som tog en generell examen. För personer som tog en konstnärlig examen var etableringsgraden betydligt lägre jämfört med de två andra grupperna, endast 41 procent.
Rapporten visar hög etablering för de med:
- Civilingenjörsexamen
- specialistsjuksköterskeexamen
- speciallärarexamen
- specialpedagogexamen
- läkarexamen
- yrkeslärarexamen.
Sidan publicerades den 15 maj 2025