Nyhet 19 mars 2025 Kl 08.40

De biomedicinska analytikerutbildningarna behöver utvecklas

Vissa områden inom de biomedicinska analytikerutbildningarna behöver förbättras för att studenterna i hela landet ska få bästa möjliga utbildning. Samtidigt finns styrkor i utbildningarna som kan inspirera till vidareutveckling. Det visar resultatet från Universitetskanslersämbetets (UKÄ) utvärdering.

Det är första gången som UKÄ tillämpar sitt nya dialogbaserade arbetssätt. Det innebär att lärosätena, studenterna och arbetslivets organisationer själva har varit med och tagit fram de områden som utvärderingen har fokuserat på.

Utbildningarna har bedömts på lärarnas kompetens och hur den används i utbildningen. Dessutom har bedömargruppen, utifrån ett urval av de nationella examensmålen, granskat om utbildningarna är utformade och genomförs så att studenterna har förutsättningar att nå målen. Majoriteten av utbildningarna har brister inom flera områden. Den gemensamma utmaningen är undervisning och examination av studenternas förmåga att dokumentera analys- och undersökningsresultat i enlighet med relevanta författningar.

Utbildningarna ska ge studenterna de färdigheter och förmågor som behövs i yrket. Även om tekniska lösningar kan finnas på plats som garanterar dokumentationen av resultaten, så bör de biomedicinska analytikerna både kunna förstå och tillämpa relevant lagstiftning i förhållande till sina analys- och undersökningsresultat, säger Oskar Kindberg, utredare vid UKÄ.

Bedömargruppen konstaterar också att lärarna generellt har en hög vetenskaplig kompetens, vilket ger goda förutsättningar för en stark anknytning till aktuell forskning. Flera utbildningar erbjuder studenterna självständig färdighetsträning och innehåller dessutom moment där studenterna möter studenter eller yrkesverksamma från andra vårdyrken.

Med gedigna praktiska kunskaper och genom interprofessionell samverkan är studenterna mer redo för arbetslivet, samtidigt som de fått en känsla för sin roll i vårdkedjan och hur de kan samarbeta med andra för att hälso- och sjukvården ska fungera bättre, säger Oskar Kindberg.

UKÄ granskar att högre utbildning håller hög kvalitet och bidrar till sektorns utveckling. Fokus i utbildningsutvärderingarna ligger på hur utbildningarna möjliggör och säkerställer att studenterna når examensmålen. Utvärderingen anpassas genom dialog med lärosäten, studenter och arbetslivet för att identifiera de största utvecklingsbehoven. Lärosätena får i utvärderingen beskriva och värdera sin utbildning utifrån sina förutsättningar och profil, vilket gör granskningen både utbildningsnära och kvalitetsdrivande. Metoden bygger på kollegial granskning, där en extern bedömargrupp som består av sakkunniga, studentrepresentanter och arbetslivsföreträdare bedömer utbildningarna. Processen avslutas med en dialog där lärdomar, utvecklingsbehov och goda exempel lyfts fram. Utbildningarna som har ifrågasatt kvalitet får ett år på sig att åtgärda bristerna. Sedan tar UKÄ ställning till om lärosätet får fortsätta utfärda biomedicinsk analytikerexamen.

Utvärderingsresultaten för respektive lärosäte finns i Högskolekollen som nås via UKÄ:s webbplats.

Mer information och kontakt

Universitetskanslersämbetets presstjänst: telefon 08-563 086 33, e-post press@uka.se

Om utbildningen och yrket som biomedicinsk analytiker

Biomedicinsk analytikerutbildning ges vid tio universitet och högskolor i Sverige och omfattar tre års heltidsstudier. Biomedicinsk analytiker är en skyddad yrkestitel och ett legitimationsyrke. För att få legitimation från Socialstyrelsen krävs examen från utbildningen. Legitimerade biomedicinska analytiker arbetar med att analysera prover och genomför patientnära undersökningar inom till exempel hälso- och sjukvården, djursjukvården och läkemedelsbranschen.

Sidan publicerades den 19 mars 2025