Nyhet 11 december 2024 Kl 08.00

Hälften av nybörjarstudenterna har högutbildade föräldrar

Nu finns ett nytt statistiskt meddelande om föräldrarnas utbildningsnivå bland studenter och doktorander. Syftet är att beskriva både den sociala sammansättningen i högskolan och den sociala snedrekryteringen dit.

Skillnaden i social sammansättning mellan studenter i hög­skolan och den i befolkningen kan ses som en grov skattning av sociala snedrekrytering till högskolan. Läsåret 2023/24 hade 49 procent av högskolenybörjarna högutbildade föräldrar, det vill säga föräldrar med minst en treårig eftergymnasial utbildning. Samtidigt hade 18 procent lågutbildade föräldrar, det vill säga föräldrar med högst en tvåårig gymnasial utbildning. Om rekryteringen till högskolan skulle motsvara den sociala sammansättningen i befolkningen skulle andelen nybörjare med högutbildade föräldrar vara ungefär 34 procent, medan andelen med lågutbildade föräldrar skulle vara 28 procent.

Det finns dock stora variationer inom högskolan, andelen studenter med högutbildade föräldrar varierar på olika högskoleutbildningar. Bland nybörjare på de större programmen mot yrkesexamen läsåret 2023/24 fanns den högsta andelen med högutbildade föräldrar på utbildningarna till läkare och arkitekt, 78 respektive 73 procent. På vissa utbildningar är andelen med högutbildade föräldrar lägre än i befolkningen till exempel på utbildningar till yrkeslärare, tandhygienist, förskollärare och receptarie.

Fler män än kvinnor i högskolan har eftergymnasialt utbildade föräldrar

Bland hög­skolenybörjarna har en större andel av männen än kvinnorna eftergym­nasialt utbildade föräldrar. Läsåret 2023/24 hade 71 procent av männen res­pektive 63 procent av kvinnorna eftergymnasialt utbildade föräldrar. Det innebär att överrepre­sen­tationen i hög­skolan av personer med eftergymnasialt utbildade föräldrar var större bland män än bland kvinnor.

En förklaring är att män oftare studerar på längre högskole­utbildningar som till exempel civilingenjörsprogrammet, medan kvinnor oftare studerar på medellånga utbildningar som exempelvis sjuksköterskeprogrammet och förskollärarprogrammet. På långa utbildningar är andelen studenter med eftergymnasialt utbildade föräldrar större än vad den är på medellånga utbildningar – ett samband som gäller för både kvinnor och män.

Större andel med högutbildade föräldrar bland
doktorandnybörjare

Överrepresentationen av nybörjare med högutbildade föräldrar förstärks i övergången till forskarutbildningen. Läsåret 2022/23 hade 59 procent av doktorandnybörjare högutbildade föräldrar. Bland högskolenybörjare var den andelen 46 procent samma läsår. Det kan jämföras med att andelen med högutbildade föräldrar var 34 procent i befolkningen från 19 år och uppåt kalenderåret 2023. Cirka 2 procent hade forskarutbildade föräldrar i befolkningen, medan 12 procent hade det bland doktorandnybörjarna.

Läsåret 2022/23 var andelen doktorandnybörjare med högutbildade föräldrar större bland männen än bland kvinnorna, 64 respektive 55 procent.

Läs det statistiska meddelandet Högskolenybörjare 2023/24 och doktorandnybörjare 2022/23 efter föräldrarnas utbildningsnivå. Pdf, 932 kB.

Se tabellbilagan med tolv bilagetabeller med mer detaljerade uppgifter. Excel, 709 kB.

Definitioner

Föräldrarnas utbildningsnivå: Föräldrarnas utbildningsnivå beskrivs med hjälp av den förälder som har den högsta utbildningen. Uppgifterna kommer från Registret över befolkningens utbildning och är klassificerade enligt nivå i Svensk utbildningsnomenklatur (SUN).

Högskolenybörjare: Med högskolenybörjare avses en person som för första gången är registrerad i högskoleutbildning på grundnivå eller avancerad nivå i Sverige.

Doktorandnybörjare: Med doktorandnybörjare avses en person som för första gången är registrerad i högskoleutbildning på forskarnivå i Sverige.

Sidan publicerades den 11 december 2024

Etiketter: Statistik Student