Statistik 27 november 2024 Kl 12.35

Antalet inresande studenter ökade under läsåret 2023/24

Nu finns ett nytt statistiskt meddelande om internationell studentmobilitet på grundnivå och avancerad nivå för läsåret 2023/24. Rapporten innehåller ny statistik om utresande studenter samt även mer fördjupade beskrivningar och jämförelser av den officiella statistiken om inresande studenter som publicerades den 17 oktober.

Totalt studerade knappt 43 000 inresande studenter vid svenska lärosäten läsåret 2023/24. Det är en ökning av antalet inresande studenter till Sverige med nästan 1 procent, en positiv utveckling och ett tecken på att den internationella studentmobiliteten återhämtat sig efter pandemin. Gruppen som ökat mest är utbytesstudenter, medan antalet freemover-studenter minskat något. Antalet utresande svenska studenter var i stort sett oförändrat men även bland dem ökade antalet utbytesstudenter samtidigt som antalet freemover-studenter minskade.

Andelen kvinnor ökar bland de inresande studenterna

Antalet inresande utbytesstudenter blev fler samtidigt som antalet freemover-studenter minskade. En stor del av minskningen berodde på att antalet inresande studenter från Pakistan nästan upphörde. En stor andel av dessa studenter har varit män och därför påverkar minskningen även könsfördelningen bland de inresande studenterna. Bland de nya inresande studenterna var könsfördelningen 56 procent kvinnor, 3 procentenheter högre än läsåret innan.

Flest inresande från EU/EES och Schweiz

Merparten av de inresande studenterna kom från EU/EES-länder och Schweiz. Antalet inresande nybörjare var 12 440 vilket var fler än föregående läsår.

  • 75 procent av de inresande utbytesstudenterna kom från Europa.
  • Bland de inresande freemover-studenterna kom 31 procent från Asien.


Freemover-studenter föredrar masterprogram

Bland de nya inresande freemover-studenterna studerade fyra av fem på avancerad nivå och de flesta läste masterprogram. En mindre andel valde magisterprogram eller program mot en kandidatexamen.

Utbytesstudenterna stannar i oftast i Sverige under kortare tid, en eller två terminer. D som råder mellan de olika grupperna av inresande studenter har sin förklaring i att majoriteten av utbytesstudenterna stannar i Sverige i en termin. Freemover-studenter studerar däremot i mycket högre utsträckning på program och stannar längre i Sverige, de studerar dessutom oftare på avancerad nivå.

Färre utresande studenter de senaste tio åren

Antalet utresande studenter från Sverige var i stort sett oförändrat jämfört med föregående läsår. Utbytesstudenter ökade svagt, medan freemover-studenter (studenter, som självständigt arrangerar sina studier utomlands) fortsatte att minska. De senaste tio läsåren har antalet utresande freemover-studenter minskat från 19 200 till 13 500, samtidigt som antalet utbytesstudenter enbart har ökat med några hundra (från 7 200 till 7 400).

Mest populärt att studera i Europa och Nordamerika

Europa var det mest populära valet för svenska studenter som studerade utomlands under läsåret 2023/24. Nordamerika, med USA i spetsen, var det näst mest populära valet. De största mottagarländerna under läsåret 2023/24 var fortsatt Förenta staterna (USA) och Förenade kungariket (Storbritannien + Nordirland), precis som tidigare läsår. Det syns en förändring i studenternas val av studieländer detta läsår. En större andel av de utresande studenterna åkte läsåret 2023/24 till länder inom EU, och en mindre andel till USA och Storbritannien. Till exempel har antalet som reser till Lettland och Nederländerna ökat.

Läs det statistiska meddelandet: Internationell studentmobilitet i högskolan 2023/24 Pdf, 794 kB.

Se tabellbilagan Excel, 458 kB.

Sidan uppdaterades den 28 november 2024