Kvalitetssäkring 25 november 2024 Kl 08.30

Uppföljning på utvärderingen av specialistsjuksköterskeutbildningar

Nu är uppföljningen klar på utvärderingen av specialistsjuksköterskeutbildningar som gjordes förra året. Samtliga elva utbildningar som följts upp har åtgärdat det som krävs för att säkra hög kvalitet. UKÄ ifrågasätter därför inte längre examenstillstånden för dessa lärosäten.
- Man har ute i verksamheterna sett till att komma tillrätta med bristerna och säkerställa att studenterna får ta del av utbildningar som håller hög kvalitet, säger Tobias Osvald, utredare på UKÄ.

Specialistsjuksköterskeutbildningen är en utbildning på avancerad nivå, riktad mot sjuksköterskor som vill specialisera sig inom ett visst område. I mars 2023 fattades beslut i en utvärdering av 40 specialistsjuksköterskeutbildningar. I utvärderingen ingick tre inriktningar– ambulanssjukvård, distriktssköterska och psykiatrisk vård. 27 av utbildningarna fick då omdömet hög kvalitet och 13 utbildningar fick omdömet ifrågasatt kvalitet. Utvärderingen gjordes av bedömargrupper, det vill säga oberoende sakkunniga, studentrepresentanter och arbetslivsföreträdare. Bedömarna tittade bland annat på utbildningarnas lärarkompetens, hur de säkerställer att studenterna når examensmålen och hur utbildningarna samverkat med det omgivande samhället.

Nu har en uppföljning gjorts på de tretton utbildningar som då fick examenstillståndet ifrågasatt. Majoriteten av utbildningarna som fick omdömet ifrågasatt kvalitet hade brister på enstaka områden, men några utbildningar hade mer omfattande brister. En återkommande utmaning var tillgången till lärarkompetens med rätt professionsanknytning och vetenskaplig kompetens. Många handledare saknade specialistutbildning och handledarutbildning och många lärosäten hade inte heller en strategi för hur personal ska ersättas vid till exempel pensionsavgångar.

För två av de tretton utbildningar som fick ifrågasatt kvalitet av UKÄ valde lärosätena ifråga att lägga ned dem. Detta är en möjlighet som lärosäten har och det innebär att uppföljningen av de aktuella utbildningarna avskrivs.

Förhoppning om att långsiktigt stärka kompetensförsörjning

För de elva utbildningar som återstod att följas upp fick lärosätena analysera varför deras utbildningar brustit i utvärderingen och redogöra för de åtgärder som genomförts i relation till bristerna. Bedömargruppen på nio personer, varav samtliga var med i den ursprungliga utvärderingen, har sedan gått igenom och bedömt om de åtgärder som redovisats är rimliga och ändamålsenliga.

- Vi kan se att lärosätena tagit till sig av de ifrågasättanden som de fick i samband med utvärderingen. Man har ute i verksamheterna gjort åtgärder, i vissa fall omfattande sådana, för att komma tillrätta med bristerna och säkerställa att studenterna får ta del av utbildningar som håller hög kvalitet. Bedömargruppen har kunnat identifiera väsentliga förbättringar, allt från förtydligade rutiner kring examinationer till förstärkningar av utbildningarnas forskningsanknytning. Vi på UKÄ tror och hoppas att det är ett utvecklingsarbete som kommer fortsätta trots att uppföljningen nu är avslutad och därmed långsiktigt stärka den viktiga kompetensförsörjningen som behövs inom hälso- och sjukvården, säger Tobias Osvald, utredare och projektledare för uppföljningen på UKÄ.

Samtliga elva utbildningar som följts upp har åtgärdat det som krävs för att säkra hög kvalitet. UKÄ ifrågasätter därför inte längre examenstillstånden för dessa lärosäten.

- Bedömarna har gjort ett mycket grundligt arbete. De har varit med från början av utbildningsutvärderingen till beslut om uppföljningen, totalt två och ett halvt år, och vi på UKÄ är tacksamma för att vi fått ta del av deras breda kompetens, säger Tobias Osvald.

Sidan publicerades den 25 november 2024