Nyhet 13 december 2023 Kl 16.07

Kompletterande pedagogisk utbildning bidrar till fler ämneslärare

Snabbspår för akademiker bidrar till att minska lärarbristen. Dels genom att attrahera nya grupper till lärarutbildningen, dels genom att en relativt hög andel av nybörjarstudenterna börjar arbeta som lärare.

I Sverige finns en omfattande brist på lärare. Samtidigt är det svårt att expandera den reguljära lärarutbildningen, bland annat på grund av ett lågt söktryck. Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) är en kortare utbildning som möjliggör för akademiker med relevanta ämneskunskaper i ett eller flera undervisningsämnen att bli behöriga ämneslärare.

När KPU infördes 2011 motiverades den med att fler skulle hitta till läraryrket och särskilt inom mindre och ovanliga ämnen. Våra analyser visar att KPU rekryterar en annan studentgrupp än reguljär ämneslärarutbildning. Exempelvis är nybörjare på KPU i genomsnitt betydligt äldre än nybörjare på det reguljära ämneslärarprogrammet. Att KPU attraherar en annan målgrupp indikerar att KPU inte i någon större utsträckning konkurrerar med det reguljära ämneslärarprogrammet om studenter utan är ett viktigt komplement till lärarförsörjningen.

Examen och etablering

Examensfrekvensen och andelen som arbetar som lärare ett år efter nominell studietid är betydligt högre bland KPU-nybörjare. Den betydligt högre examensfrekvensen skulle dels kunna förklaras av att nybörjarna på KPU har erfarenhet av att studera på högskola sedan tidigare och dels av att KPU-programmet är betydligt mindre omfattande än det reguljära ämneslärarprogrammet, vilket förmodligen gör det lättare att slutföra. En relativt hög andel av studenterna från KPU är behöriga att undervisa inom teknik och flera naturvetenskapliga ämnen. Detta tillsammans med KPU-studenternas relativt höga examensfrekvens indikerar att de utgör en betydande del av rekryteringsbasen för dessa ämnen.

Skillnaden mellan grupperna i andelen som jobbar som lärare ett år efter nominell studietid är betydligt mindre jämfört med skillnaden i examensfrekvens. Men även här är andelen väsentligt högre bland KPU-studenter.

 

Högskolan efter pandemin

Den här studien har gjorts inom ramen för vårt regeringsuppdrag som handlar om att vidta nödvändiga åtgärder för att genomföra den del av Sveriges återhämtningsplan som avser resurser för att möta efterfrågan på utbildning vid universitet och högskolor efter coronapandemin. Satsningen handlar om att öka resurserna för att bygga ut utbildningar inom bland annat bristyrken för att mildra bristen på arbetskraft inom framför allt välfärdssektorn.

Sidan publicerades den 13 december 2023

Etiketter: Lärarutbildning