Statistik 17 maj 2023 Kl 09.44

Svag ökning av internationellt rekryterade forskare

Antalet internationellt rekryterade forskare, det vill säga forskare med enbart utländska examina, har ökat med knappt 4 procent mellan 2021 och 2022. Det visar ny statistik från UKÄ, Universitetskanslersämbetet.

Hur stor andel av forskarna som rekryteras internationellt skiljer sig åt mellan olika forskningsämnesområden. Andelen internationellt rekryterade forskare är högst inom naturvetenskap – knappt 37 procent. Lägst var andelen inom samhällsvetenskap, där andelen av forskarna med enbart utländska examina var 13 procent.

 

Det är vanligast att meriteringsanställda rekryteras internationellt, knappt 49 procent av samtliga meriteringsanställda har enbart utländska examina. En meriteringsanställning är en tidsbegränsad anställning som är avsedd att ge doktorsexaminerade möjlighet att meritera sig för en fortsatt karriär inom forskning och undervisning.
Minst vanligt är det att lektorer rekryteras internationellt, där 14 procent enbart har utländska examina.

UKÄ publicerar idag även statistik om forskare utan svenskt medborgarskap, forskare med delade tjänster, forskare som byter lärosäte samt adjungerade forskare.

Utforska och fördjupa dig i uppgifter om forskning vid universitet och högskolor i UKÄ:s statistikdatabas Högskolan i siffror.

Sidan publicerades den 17 maj 2023