Statistik 15 mars 2023 Kl 12.47

Färre studenter och ökade kostnader för lärosätena under 2022

Antalet studenter på grundnivå och avancerad nivå blev färre under 2022. Samtidigt ökade lärosätenas kostnader. Det visar UKÄ:s genomgång av fjolårets årsredovisningar från statliga lärosäten samt Chalmers Tekniska högskola och Stiftelsen Högskolan i Jönköping.

– Det här ska ses i ljuset av att tillströmningen av studenter ökade kraftigt under pandemin, bland annat på grund av en sämre arbetsmarknad, säger Martin Löwing Jensen, utredare och projektledare på UKÄ:s analysavdelning.

Totalt blev antalet helårsstudenter 9 000 färre under 2022, där den totala siffran på helårsstudenter landade på 318 400.

Färre anslagsfinansierade studenter

– Minskningen beror helt och hållet på att de anslagsfinansierade studenterna har blivit färre. Antalet minskade med 9 500 under 2022 till 310 400 helårsstudenter i den här kategorin, säger Martin Löwing Jensen.

I spåren av att studenterna inte har kommit i samma utsträckning lärosätena hade anslag för, har lärosätenas intäkter minskat.

– Det här fick också effekten att lärosätena underproducerade i förhållande till sitt takbelopp, alltså den högsta totala ersättning som varje lärosäte kan få. Takbeloppet tillsammans med hur utbildningen fördelas på olika utbildningsområden sätter ramarna för antalet studenter på varje lärosäte, förklarar Martin Löwing Jensen.

Samtidigt ökade antalet studieavgiftsskyldiga studenter, alltså studenter från utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och Schweiz. De blev 400 fler och siffran för 2022 landade på 8 000 helårsstudenter som betalar studieavgift. Detta trots antalet studieavgiftsskyldiga studenter som har sökt och beviljats återbetalning av studieavgiften har ökat till följd av ändrade regler inom processen för uppehållstillstånd.

Ökade kostnader för lärosätena

UKÄ:s genomgång visar samtidigt att lärosätenas kostnader ökade med omkring 5 procent förra året.

– Det här verkar dels bero på att verksamheten vid svenska lärosäten i viss mån återhämtat sig efter pandemin. Några lärosäten anger att man anställt fler, vilket fått personalkostnaderna att öka. Resandet och konferensdeltagandet verkar också öka igen efter mycket låga nivåer under pandemin, säger Martin Löwing Jensen.

– Det finns också tecken på att kostnaderna har ökat till följd av de generella prisökningar som har skett i Sverige och globalt det senaste året, berättar Martin Löwing Jensen.

Läs rapporten Lärosätenas årsredovisningar 2022 – färre studenter och ökade kostnader. Pdf, 1 MB. 

Se tabellbilaga för rapporten. Excel, 87 kB.

UKÄ:s officiella statistik över högskolans ekonomi publiceras den 13 april.

Sidan uppdaterades den 21 mars 2023

Etiketter: Ekonomi