Statistik 28 februari 2023 Kl 12.21

Mer än en fjärdedel av doktoranderna var utomlands under forskarutbildningen

En ny rapport från UKÄ visar att mer än en fjärdedel av dem som avlagt doktorsexamen 2021 genomförde delar av sin forskarutbildning utomlands. Vanligast var det att göra utbildningen i ett EU-land och att stanna kortare än en månad.

Av de 2 670 personer som avlade doktorsexamen 2021 hade 750 stycken, eller 28 procent, genomfört delar av sin forskarutbildning i ett annat land än Sverige . Det är en minskning med fem procentenheter jämfört med året innan.

Fler män än kvinnor genomförde delar av forskarutbildningen utomlands

I kullen som avlade doktorsexamen 2021 genomförde totalt 750 doktorander delar av forskarutbildningen utomlands, varav 360 kvinnor och 390 män. Fler kvinnor än män var utomlands i perioder som varade kortare än en månad.

Flest antal doktorander utomlands inom naturvetenskap

Av de som genomförde delar av sin forskarutbildning utomlands kom en tredjedel från forskningsämnesområdet naturvetenskap. Därefter följde samhällsvetenskap, teknik samt medicin och hälsovetenskap.
– Vi har följt upp över tid hur andelen doktorsexaminerade som var utomlands inom de olika forskningsämnesområdena förändrades. Siffrorna visar att det inte har varit några större förändringar under åren 2017–2021, säger Johan Bondefält som har arbetat med rapporten på UKÄ.

Läs rapporten Internationell mobilitet i forskarutbildning här. Pdf, 1 MB.

Läs tabellbilagen till rapporten Internationell mobilitet i forskarutbildningen här Excel, 47 kB.

Kort om Statistisk analys av internationell mobilitet på forskarnivå

Undersökningen genomförs sedan 2017 årligen av SCB på uppdrag av UKÄ. Uppgifter om utlandsvistelser (antal och längd), land för längsta sammanhängande utlandsvistelse och typ av mobilitet hämtas in från lärosätena. Både svenska och utländska doktorander ingår i undersökningen.

Sidan publicerades den 28 februari 2023

Etiketter: Forskarutbildning