Statistik 28 februari 2023 Kl 09.38

Det nya omställningsstudiestödet och lärosätenas utbildningsutbud

Många universitet och högskolor bör intensifiera sitt arbete med att utveckla sitt nuvarande utbud för yrkesverksamma. Omställningsstudiestödet ger fler yrkesverksamma möjligheter att studera senare i livet, och då behöver högskolans utbildningsutbud matcha deras efterfrågan.

Den 1 oktober 2022 infördes det nya omställningsstudiestödet, som är en chans för yrkesverksamma att bredda sin kompetens i syfte att bli mer attraktiva på arbetsmarknaden. För högskolans del innebär det en möjlighet att attrahera en ny grupp av studenter som är mitt i arbetslivet. Nu presenterar UKÄ en rapport om lärosätenas utbildningsutbud relaterat till omställningsstudiestödet.

Genom att den svenska högskoleutbildningen på grundnivå och avancerad nivå är uppbyggd av kurser, ger det en flexibilitet som gör systemet väl rustat för att möta det ökade behovet av utbildning från yrkesverksamma. Det gäller också former för utbildning som är anpassade för att studenter ska kunna kombinera studier med familjeliv och arbete, som distansutbildningar och deltidsstudier.

Det är redan i dag vanligt att återkomma till högskolan från arbetsmarknaden. Om vi antar att gruppen med omställningsstudiestöd åtminstone på kort sikt kommer att likna den tidigare gruppen av yrkesverksamma som har återvänt till högskolan, kommer deras efterfrågan att stämma relativt väl med lärosätenas nuvarande utbildningsutbud. Men det finns lärosäten som inte i någon större utsträckning erbjuder utbildningar för yrkesverksamma, utan huvudsakligen verkar satsa på programutbildningar för den typiska yngre studentgruppen, säger Anna Bengtsson som har skrivit rapporten.

Men enligt högskolelagen ingår det i lärosätenas uppgift att främja livslångt lärande, det vill säga att erbjuda utbildningar även för yrkesverksamma. I sammanställningen av högskolans utbud ser vi att det finns skiftande förutsättningar för att möta den nya studentgruppens behov. UKÄ anser därför att lärosätena bör intensifiera sitt arbete med att utveckla sitt utbildningsutbud, så att det anpassas till yrkesverksammas behov.

– Än så länge råder det stor osäkerhet om vilka utbildningar de sökande med omställningsstudiestöd kommer att söka. Det vi vet är att för dem som tidigare återvänt till högskolan från arbetsmarknaden har formerna för studier varit viktiga, och då främst möjligheterna att studera på distans eller deltid, säger Anna Bengtsson.

Den 23 mars håller UKÄ i ett frukostseminarium på detta tema: Lärosätenas utbildningsutbud – hur ser det ut i förhållande till det nya omställningsstudiestödet?

Läs mer och anmäl dig till seminariet Lärosätenas utbildningsutbud – hur ser det ut i förhållande till det nya omställningsstudiestödet? här.

Läs rapporten Lärosätenas utbildningsutbud relaterat till omställningsstudiestödet här. Pdf, 1 MB.

Sidan publicerades den 28 februari 2023