Kvalitetssäkring 22 februari 2023 Kl 08.00

Utvecklad metod för UKÄ:s utbildningsutvärderingar och examenstillståndsprövningar

UKÄ genomför på regeringens uppdrag utbildningsutvärderingar och examenstillståndsprövningar inom ramen för det nationella kvalitetssäkringssystemet. Nu presenterar UKÄ utvecklade metoder för dessa granskningar i nya reviderade vägledningar.

Reviderade vägledningar för utbildningsutvärdering och examenstillståndsprövning publicerade

I vägledningarna som tas i bruk omgående presenterar UKÄ utgångspunkter och process för granskningarna. Granskningsmetoderna är utvecklade i dialog med högskolesektorn. Ansökningar om tillstånd att utfärda examen som inkommer från och med 22 februari 2023 kommer att bedömas utifrån den nya vägledningen för examenstillståndsprövningar. Vägledningen för utbildningsutvärdering tillämpas första gången i utbildningsutvärderingen av utbildningar inom fastighetsmäkleri som påbörjas under våren 2023.

Se alla våra vägledningar.

UKÄ arbetar vidare med utveckling av metod för granskning av lärosätenas kvalitetssäkringsarbete under våren 2023.

Tydligare, mer träffsäkert och resurseffektivt

I utvecklingen av metoderna för granskning har målsättningen varit att tydliggöra och renodla respektive granskningstyp. Detta för att i högre grad än tidigare granska det som i varje given granskning är relevant och i störst behov av utveckling.

- Vår målsättning med utvecklingsarbetet är att granskningarna bättre ska komplettera varandra, men också i högre grad komplettera lärosätenas egna kvalitetssäkringsarbete, säger Karin Järplid, chef för utvärderingsavdelningen på UKÄ.

Bakgrund

UKÄ ansvarar för kvalitetssäkring av universitetens och högskolornas verksamhet genom granskningar inom det nationella kvalitetssäkringssystemet. Det är ett centralt verktyg för att stärka kvaliteten i den högre utbildningen. Målet är att alla studenter ska veta att de går en utbildning som håller hög kvalitet.

 

Granskningarna inom det nationella kvalitetssäkringssystemet bygger på lag och förordning samt nationella och internationella principer för kvalitetssäkring av högre utbildning och forskning.

Det nationella kvalitetssäkringssystemet består av granskning av lärosätenas kvalitetssäkringsarbete, utbildningsutvärdering, prövning av tillstånd att utfärda examina samt tematiska utvärderingar.

 

Läs mer om våra granskningar.

Sidan publicerades den 22 februari 2023