UKÄ återrapporterar till ENQA efter granskning 2020
UKÄ lämnade nyligen in en rapport till European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA) som återrapportering för den granskning av myndigheten som ENQA utförde 2020.
Rapporten beskriver åtgärder som vidtagits av UKÄ som svar på ENQA:s rekommendationer.
En central rekommendation från ENQA var att UKÄ skulle eftersträva att ytterligare minska lärosätenas arbetsbelastning i samband med myndighetens kvalitetssäkringsverksamhet. UKÄ borde enligt bedömargruppen överväga i vilken utsträckning de olika verksamheterna skulle kunna integreras eller komplettera varandra bättre. Detta har varit en viktig utgångspunkt för den pågående översyn av det nationella kvalitetssäkringssystemet som UKÄ initierade 2021.
I linje med denna rekommendation arbetar UKÄ nu för att minska antalet bedömningsområden och kriterier i UKÄ:s externa kvalitetssäkringsverksamhet, liksom detaljnivån. UKÄ utvecklar en modell med en mer begränsad gemensam bedömningskärna, som syftar till att ta hänsyn till lärosätets profil och interna kvalitetsarbete, vilket möjliggör större flexibilitet och minskad arbetsbelastning på lärosätet.
Ytterligare en förändring som UKÄ utreder är att överge den tidigare mer eller mindre fasta sexåriga granskningscykeln, till förmån för en mer flexibel och justerbar kvalitetsgranskningsmetod.
- Vi är övertygade om att revideringarna av det nationella kvalitetssäkringssystemet som beskrivs i uppföljningsrapporten, förändringar som syftar till mer integrerad och kompletterande kvalitetssäkring, kommer att bidra till att minimera arbetsbelastning och överlappning, och till att maximera träffsäkerhet och kvalitetsutveckling , säger Ulf Hedbjörk, författare till rapporten.
I mars 2023 tar UKÄ emot den tidigare bedömargruppens ordförande och sekreterare för en så kallad ENQA Progress Visit. Det är ett tillfälle för myndigheten att få ytterligare värdefull feedback på sitt pågående utvecklingsarbete.
I mars 2021 anslöts UKÄ även till European Quality Assurance Register for Higher Education (EQAR), och myndighetens beslut och yttranden inom kvalitetssäkringsverksamheten publiceras regelbundet i databasen DEQAR. Dessutom har regeringen nyligen beslutat att ansöka om så kallat statligt medlemskap i EQAR. Medlemskap i såväl ENQA som EQAR ger Sverige goda möjligheter att vara med och påverka den översyn av ESG som nu påbörjats på europeisk nivå, liksom alltmer aktuella frågor om kvalitetssäkring över gränserna, exempelvis i samband med framväxten av Europauniversitet och andra transnationella samarbeten inom högre utbildning och forskning.
Under 2020 granskades UKÄ mot Standarder och riktlinjer för kvalitetssäkring inom det europeiska området för högre utbildning (ESG 2015). Den externa bedömargrupp som utsetts av ENQA fann att UKÄ levde upp till samtliga standarder inom ESG. Bedömarna gav samtidigt rekommendationer för några av standarderna. I december 2020 beslutade styrelsen för ENQA att bevilja UKÄ medlemskap i ENQA.
Sidan uppdaterades den 13 mars 2023