Nyhet 31 januari 2023 Kl 13.30

Nya regeringsuppdrag om lärosätenas föreskrifter

Regeringen har gett de statliga universiteten och högskolorna i uppdrag att utveckla arbetet med de föreskrifter som de beslutar om. UKÄ ska samtidigt stärka och samordna lärosätena i deras uppdrag. Det här framgår av myndigheternas regleringsbrev för 2023, som beslutades av regeringen den 22 december 2022.

Enligt regleringsbreven ska uppdragen genomföras med utgångspunkt i de resultat och slutsatser som redovisas i UKÄ:s rapport Lärosätenas arbete med att utfärda föreskrifter. Redovisning av ett regeringsuppdrag.

I uppdraget till universitet och högskolor ingår att säkerställa att föreskrifternas utformning, t.ex. i fråga om beteckning och innehåll, uppfyller krav i lag och förordning. Av UKÄ:s rapport framgår att lärosätena publicerar sina regler på den egna webbplatsen, men att det ofta är svårt för en besökare på webbplatsen att hitta föreskrifter inom olika områden. I uppdraget ingår därför även att universitet och högskolor gemensamt ska säkerställa att föreskrifterna görs tillgängliga på webbplatserna på ett mer överskådligt, samordnat och enhetligt sätt. Uppdraget ska genomföras i samarbete med UKÄ.

Samlad analys

I uppdraget till UKÄ ingår, förutom att stärka och samordna lärosätena i deras uppdrag, att göra en samlad analys av hur lärosätena har utvecklat arbetet med föreskrifter.
– Jag välkomnar regeringens uppdrag. I UKÄ:s rapport konstaterade vi att lärosätenas arbete med föreskrifter måste få en tydligare och mer enhetlig prägel. Samtidigt är föreskrifter ett komplicerat område att hantera ur ett juridiskt perspektiv. Uppdragen ger en bra grund för att utveckla arbetet med föreskrifter vid lärosätena, säger UKÄ:s chefsjurist Christian Sjöstrand.

Lärosätenas uppdrag ska redovisas till Utbildningsdepartementet senast den 15 september 2024. UKÄ ska redovisa sitt uppdrag senast den 15 oktober samma år. UKÄ arbetar för närvarande med planeringen av sitt uppdrag och avser att kontakta lärosätena så snart som möjligt.

Läs rapporten om lärosätenas arbete med att utfärda föreskrifter. Pdf, 660 kB.

Sidan uppdaterades den 13 mars 2023

Etiketter: Regeringsuppdrag