Nyhet 30 januari 2023 Kl 13.00

Nytt uppdrag med fokus på akademisk frihet

UKÄ har fått i uppdrag av regeringen att göra fallstudier om lärosätenas arbete med akademisk frihet enligt högskolelagen. Syftet är att skapa förståelse för lärosätens arbete med att främja och värna akademisk frihet och en kultur som tillåter fritt kunskapssökande och fri kunskapsspridning.

UKÄ ska enligt uppdraget genomföra fallstudier i syfte att ge en fördjupad förståelse för universitets och högskolors arbete med att främja och värna akademisk frihet.

– Det är med stor ödmjukhet vi tar oss an det här uppdraget. Den akademiska friheten och formuleringarna kring den i högskolelagen befinner sig ju verkligen i hjärtat av lärosätenas verksamhet, säger Annika Pontén, tillförordnad gd på UKÄ.

UKÄ ska även sammanställa lärosätenas arbete med att främja och värna den akademiska friheten och en kultur som tillåter fritt kunskapssökande och fri kunskapsspridning som är reglerad enligt lag.

Uppdraget om fallstudier ska redovisas den 15 februari 2024 och övriga delar ska redovisas den 15 maj 2024.

– Vi kan ännu inte beskriva några detaljer om hur vi kommer att arbeta, men viktiga ledord för arbetet blir lyhördhet och dialog, säger Annika Pontén.

Läs mer om uppdraget.

Sidan uppdaterades den 13 mars 2023

Etiketter: Regeringsuppdrag