Kvalitetssäkring 17 oktober 2022 Kl 14.42

Ny modell för pilotgranskning av uppdragsutbildning

UKÄ planerar att under våren 2023 starta en pilotgranskning av uppdragsutbildning. Granskningen kommer att genomföras med ett nytt arbetssätt som bygger på att samordna myndighetens olika typer av granskningar för att bidra med större nytta utan att öka belastningen på lärosätena.

UKÄ driver ett utvecklingsarbete för att samordna våra granskningar inom effektivitet, juridisk tillsyn och kvalitetssäkring. Syftet är att bidra med större nytta till lärosätena utan att för den skull öka belastningen. Uppdragsutbildning har identifierats som ett angeläget område att granska och lämpligt för att testa det nya arbetssättet. Nu har modellen för pilotgranskningen blivit klar.

Dialogbaserad utformning av pilotgranskningen

För att få del av vilka utmaningar lärosätena och andra intressenter ser med uppdragsutbildning har UKÄ sedan i våras haft flera dialoger i olika former med företrädare för lärosäten och andra intressenter. Alla dessa kontakter bidrar till att utforma de frågor som granskningen ska besvara. Samtidigt bidrar UKÄ:s utvecklingsarbete gällande kvalitetssäkring och tillsyn till att utforma modellen för pilotgranskningen.

Bild som visar processen för sammordnad granskning

Granskningen av uppdragsutbildning kommer att genomföras i olika steg som bygger på varandra och den kommer att beröra alla lärosäten som anordnar uppdragsutbildning. Granskningen inleds med datainhämtning som både ger grund för ett gediget kunskapsunderlag om uppdragsutbildning och för att välja ut lärosäten för fördjupad granskning. Granskningen kommer att inkludera en utbildningsutvärdering av fastighetsmäklarutbildningar, både uppdragsutbildningar och ordinarie utbildningar. Det innebär alltså att lärosäten som inte bedriver uppdragsutbildning, men reguljär utbildning inom området, kommer att beröras.

Under granskningen kommer UKÄ att anordna en hearing med beställare av uppdragsutbildning. Vi kommer också att ha dialog med lärosätena för att stämma av vår preliminära analys.

Vägledning publiceras innan årsskiftet

Innan årsskiftet publiceras vägledningen för den samordnade granskningen av uppdragsutbildning.

Enligt den preliminära tidplanen kommer den samordnade granskningen av uppdragsutbildning att inledas i april 2023. Granskningen kommer att inledas med ett upptaktsmöte och pågå ungefär ett år. Ungefär sex månader efter att granskningen avslutats bjuder UKÄ in lärosätena till en uppföljande konferens.

Resultaten presenteras i rapport

Resultaten från samtliga delar av granskningen av uppdragsutbildning kommer att presenteras i en rapport som både innehåller de ingående granskningarna, en nationell bild av uppdragsutbildningen i högskolan och belyser utmaningar med uppdragsutbildning samt föreslå möjliga sätt att hantera dem.

UKÄ har i sin instruktion (2012:810) tre olika granskningsuppdrag: granskning av effektivitet, juridisk tillsyn och kvalitetssäkring. Hittills har vi närmat oss lärosätena vid olika tillfällen och med olika metoder för de olika typerna av granskningar. I granskningen av uppdragsutbildning bedömer vi istället vilka av granskningsmetoderna inom dessa tre uppdrag som ska användas utifrån hur vi bäst skapar kunskap och bidrar till utveckling på området.

Sidan uppdaterades den 1 december 2022