Högskolebloggen

UKÄ:s blogg som knyter an till aktuella frågor i högskolesektorn

Från A till Ö

Tisdag den 8 juni släppte UKÄ den årliga rapporten som redovisar läge och utveckling för högskolesektorn inom en mängd olika områden. Årsrapporten är både en uppslagsbok att ha till hands när någon fråga kopplad till högskolesektorn behöver få ett svar och en allmänbildande text för var och en som vill fördjupa sin förståelse för vad som händer inom sektorn.

Jag minns från min tid som rektor att jag alltid noga följde lanseringen av årsrapporten och jag hade massor av årgångar i min bokhylla. Det är så ofta som man tenderar att gräva ner sig djupt i ”här och nu” och då var alltid den övergripande och lättillgängliga informationen i årsrapporten en livlina som gjorde det möjligt att förstå saker och ting i relation till andra lärosäten och till utvecklingen över tid.

Inte minst tabeller och lärosätesuppgifter kan nagelfaras och matas in i olika analyser för att få fram relevanta jämförelser. Jag minns det som lite av en julklappsverkstad att försöka förstå sitt eget lärosäte i ljuset av den samlade sektors-informationen. Idag är årsrapporten förstås alltmer digital och alla tabeller finns inte längre i själva rapporten utan finns som extramaterial på nätet. Dessutom är det alltid värdefullt att besöka UKÄ:s statistikdatabas för att den vägen söka ut intressanta uppgifter eller jämförelser som kanske inte finns i årsrapporten.

De två senaste åren har presentationen av årsrapporten varit digital vilket underlättat deltagandet från hela vårt avlånga land och som också har inneburit betydligt fler deltagare vid seminariet. Vi har också utvecklat möjligheterna att ställa frågor till det stora team av medarbetare som arbetat med de olika delarna i årsrapporten. Det har blivit ett sorts ”Fråga Lund”-upplägg där publiken ställer frågor som omedelbart kan besvaras av någon av UKÄ:s medarbetare.

Jag blir lika imponerad varje gång jag inser vilken enorm kunskapsbank som myndigheten härbärgerar. Ett av UKÄ:s mål är att vara den självklara kunskapskällan om högskolesektorn och det tycker jag vi leder i bevis bland annat genom årsrapporten.

Ta del av årsrapporten 2021

Anders Söderholm

Det här inlägget är skrivet av UKÄ:s generaldirektör Anders Söderholm. I denna blogg skriver han om frågor som rör myndighetens olika verksamhetsområden så som utbildningsfrågor, universitet och högskolor och myndigheten.

Skapad: 2021-06-09

Uppdaterad: 2021-06-10