Högskolebloggen

UKÄ:s blogg som knyter an till aktuella frågor i högskolesektorn

Sommarens läsbeting

Sommaren är en utmärkt period för att ägna sig åt lite förkovran om högskolesektorn. På sommaren har vi kanske lite extra tid för att både läsa och fundera kring vad som sker inom universitet och högskolor och ta del av ett antal färska produkter på området.

UKÄ har som bekant mycket att erbjuda den vetgirige. Vår årsrapport, som publicerades förra veckan, är en given sommarläsning. Där finns data om mängder av företeelser inom högskolesektorn – allt från högskolans intäkter, antal nya studenter, vetenskapliga publikationer, internationell mobilitet och genomströmning, för att bara nämna några områden, får där en allsidig belysning.

Rapporten går att ta del av via webben, ladda ner i sin helhet eller beställa i tryckt format. På webben finns dessutom en mängd tilläggsinformation i form av tabeller och figurer som du också kan ta del av i hängmattan. För den som hellre tar del av materialet i form av rörlig bild så går det att i efterhand följa det frukostseminarium där vi presenterade årsrapporten.

Vi har också nyligen publicerat en del högintressant sommarläsning vid sidan om årsrapporten. Till exempel en uppföljning av regeringens rekryteringsmål för professorer 2017 – 2019 och på temat jämställdhet publicerade vi för någon tid sedan en uppföljning av hur jämställdhetsfrågorna har hanterats i utvärderingarna av forskarutbildningar under de senaste åren.

Ytterligare en given rapport i sommarens bokhög är vår rapport om rättssäker examination som nu finns i en fjärde upplaga. En summering finns också tillgänglig på engelska via vår webb.

När det är sommarlov kan det också vara rimligt att försöka öka kunskapen om lärarutbildningarna och då kan jag inte undgå att rekommendera uppföljningen av övningsskolor samt utvärderingen av ämneslärarutbildningarna. Båda de rapporterna har presenterats under våren och bör absolut läggas i ”att-läsa-mappen”.

Allt finns tillgängligt via vår webb www.uka.se och där kommer också löpande nya rapporter att publiceras och presenteras allt eftersom så ta det som en vana att besöka vår webb-plats ofta. Och glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev så du inte går miste om något!

Glad (mid)sommar!

Anders Söderholm

Det här inlägget är skrivet av UKÄ:s generaldirektör Anders Söderholm. I denna blogg skriver han om frågor som rör myndighetens olika verksamhetsområden så som utbildningsfrågor, universitet och högskolor och myndigheten.

Skapad: 2020-06-16

Uppdaterad: 2020-06-16