Högskolebloggen

UKÄ:s blogg som knyter an till aktuella frågor i högskolesektorn

Högskolan på engelska

För den högskoleintresserade finns det en alldeles särskild ordbok som Universitets- och Högskolerådet ansvarar för. Självfallet är den mer av en webb-resurs än en tryckt bok att ha i hyllan. Allt i tidens anda. Liksom i SAOL så försvinner vissa ord och andra tillkommer i varje ny upplaga. Nu har den 12:e upplagan publicerats.

Ordlistan speglar på det sättet utvecklingen inom sektorn. Det är marknadsekonomins och studieavgifternas intåg i högskolevärlden som gör att vi behöver kunna översätta avgiftsskyldig (required to pay fees) och de nya karriärvägarna för lärare syns genom att ordet excellent lärare (distinguished university teacher) numera finns med.

Sedan finns många gamla vanliga ord med. Den listan är förstås lång och omfattar allt från hushållslärarexamen (bachelor of education in home economics) till yrkeslegitimation (professional status qualification).

Men den gamla universitetskanslern (university chancellor) har fått stryka på foten sedan, som bekant, den medeltida titeln utrangerades 2016 och ersattes med generaldirektör (som för övrigt är ett ord som inte heller finns med men det är å andra sidan inte att specifikt universitets-/högskoleord).

Läs mer här: https://www.uhr.se/publikationer/svensk-engelsk-ordbok/

Anders Söderholm

Det här inlägget är skrivet av UKÄ:s generaldirektör Anders Söderholm. I denna blogg skriver han om frågor som rör myndighetens olika verksamhetsområden så som utbildningsfrågor, universitet och högskolor och myndigheten.

Skapad: 2020-02-11

Uppdaterad: 2020-02-11