Omställningsstudiestödet

För att stärka arbetstagares ställning på arbetsmarknaden och för att ge bättre förutsättningar för människor att välja att satsa på omställning eller kompetensutveckling införde regeringen ett nytt omställningsstudiestöd för yrkesverksamma 2022. Det nya omställningsstudiestödet (ofta förkortat OSS) är ett nytt studiemedelssystem för vuxna i mitt i arbetslivet.

Det nya omställningsstudiestödet ger högre ersättningsnivåer än vad det ordinarie studiestödet gör, vilket kan möjliggöra för fler vuxna med arbetslivserfarenhet att studera. Det utgör ett viktigt komplement till nuvarande studiestödssystem.

Det nya omställningsstudiestödet ger förbättrade möjligheter för yrkesverksamma som behöver utbilda sig för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Det kan handla om kompetensutvecklande utbildning, bortom arbetsgivarens ansvar, kontinuerlig kompetensutveckling för att de anställda ska uppdatera eller förnya sina kunskaper inom ett yrke eller utbildning för omställning till ett nytt yrke. Lärosätena kan i högre grad komma att behöva anpassa sitt utbildningsutbud för yrkesverksamma. Exempelvis skulle det kursutbud som finns i den senare delen av längre yrkesprogram i högre grad kunna tillgängliggöras för målgruppen och utbudet av korta kurser på avancerad nivå utökas. Utbildningarna behöver vara anpassade för såväl de enskilda studerandes som till arbetsmarknadens behov inom både privat och offentlig sektor. Utbildningarna kan även behöva kunna erbjudas i en form som underlättar för yrkesverksamma att studera och arbeta parallellt, till exempel genom studier på deltid och distans.

Omställningsstudiestödet införs stegvis och kommer att vara fullt utbyggt 2026. Det stegvisa införande ger det reguljära utbildnings­systemet möjligheter att anpassa innehåll och utbildningslängder i sitt utbild­ningsutbud. Läs mer i regeringens proposition Flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden (prop. 2021/22:176)

UKÄ:s regeringsuppdrag

Regeringen gav UKÄ i uppdrag att sammanställa och analysera rapporteringen av lärosätenas regeringsuppdrag, enligt ovan. Analysen skulle bland annat göras mot bakgrund av prognoser avseende behov av utbildningsutbud med anledning av det nya omställningsstudiestödet. Sammanställningen och analysen redovisades den 28 februari 2023.

Läs vårt svar på regeringsuppdraget.

Läs rapporten Omställningsstudiestödet - omställningsorganisationernas syn och arbetet med prognoser. ( pdf, 522 kb.)

Läs rapporten Studerande med omställningsstudiestöd vid yrkeshögskolan och högskolan Hösten 2023 Pdf, 573 kB.

Sidan uppdaterades den 8 april 2025