Organisation
Vi är ungefär 120 anställda som arbetar på fyra avdelningar. Vår myndighetschef är generaldirektör Martin Norsell.
%20martin_norsell_2023_webb-2.webp)
Generaldirektör Martin Norsell.
Våra fyra avdelningar
Analys och uppföljning
Med statistik och uppföljning belyser vi den svenska högskolan. I det ingår att granska hur effektivt verksamheten bedrivs vid universitet och högskolor. Vårt arbete ger underlag för regeringen, universiteten och högskolorna och andra aktörer att diskutera eller agera.
Vi får regelbundet uppdrag från regeringen att utreda olika frågor. Det kan handla om att utreda effekter av en viss reform, att följa upp särskilda satsningar för att få fler behöriga lärare eller att undersöka coronapandemins konsekvenser för högskolan. Vi får uppdrag både i det årliga regleringsbrevet och löpande under året.
Statistik
Vi är utsedda av regeringen att ansvara för officiell statistik om den svenska högskolan. Den hittar du bland annat i statistikdatabasen Högskolan i siffror och i statistiska meddelanden som vi publicerar tillsammans med SCB. Det finns till exempel officiell statistik om hur många som söker och antas till olika högskoleutbildningar.
Utöver den officiella statistiken publicerar vi löpande också andra rapporter. De handlar bland annat om nyexaminerades etablering på arbetsmarknaden, högskolans personal och högskolans ekonomi.
Högskolan i siffror
I vår statistikdatabas Högskolan i siffror väljer du själv hur du vill se den statistik du sökt fram, till exempel fördelat på lärosäte, kön eller ålder. Uppgifterna går också att ladda ned om du vill bearbeta dem.
Årsrapporten – en samlad bild av den svenska högskolan
Varje år publicerar vi en årsrapport om universitet och högskolor som sammanfattar vad som har hänt det senaste året. Årsrapporten innehåller också uppgifter som visar utvecklingen under längre tid och trender.
Läs Universitetskanslersämbetets årsrapport
Lärosätenas effektivitet
Varje år omsätter Sveriges universitet och högskolor drygt 80 miljarder kronor. Det motsvarar nästan 1,50 procent av Sveriges bruttonationalprodukt. I högskolelagen står det att lärosätena ska ta ansvar för att resurserna utnyttjas effektivt. För att öka kunskapen om hur resurserna används har regeringen gett oss i uppdrag att granska effektiviteten inom högskolan.
Vi undersöker hur effektivt resurserna används på flera olika sätt. Till exempel tittar vi på genomströmningen inom olika utbildningar, det vill säga hur snabbt studenterna genomför sin utbildning. Vi analyserar också lärosätenas personal- och lokalkostnader.
Våra granskningar ska fungera som ett stöd till universiteten och högskolorna. De är också viktiga underlag för regeringens uppföljning och utveckling av högskolesektorn.
Hitta rapporter
Söker du material inom ett visst område? Sök på ämne bland Universitetskanslersämbetets publikationer.
På sidan Publikationer hittar du våra rapporter.
Universitetskanslersämbetet är en tillsynsmyndighet. Vi granskar att universitet och högskolor följer de lagar och regler som gäller.
Vi har tillsyn över statliga universitet och högskolor med fokus på studenternas rättssäkerhet. Det gäller bland annat bestämmelserna i högskolelagen, högskoleförordningen och förvaltningslagen. Vi granskar också att universiteten och högskolorna följer sina egna regler.
Vi har även viss tillsyn över enskilda utbildningsanordnare med rätt att utfärda examina. Exempel på enskilda utbildningsanordnare som vi kan granska är Chalmers tekniska högskola, Handelshögskolan i Stockholm och Stiftelsen Högskolan i Jönköping. Dessa behöver bara i begränsad omfattning följa samma regler som gäller för statliga universitet och högskolor.
Anmälningar till oss görs i de flesta fall från studenter och studentkårer. Vi kan även inleda ett ärende på eget initiativ. Tillsynsärendena är viktiga eftersom de ger exempel på hur reglerna tillämpas i praktiken.
Läs om våra juridiska granskningar på sidan Juridisk tillsyn.
Vi granskar kvaliteten i högre utbildning och lärosätenas system för kvalitetssäkring av högre utbildning och forskning. Det är viktigt för studenter, arbetsgivare och samhälle att all högskoleutbildning i Sverige håller hög kvalitet, med utbildningar som är användbara och förbereder studenter och doktorander för ett kommande yrkesliv.
Fyra olika typer granskningar utgör ett nationellt system för kvalitetssäkring: lärosätesgranskningar, utbildningsutvärderingar, tematiska utvärderingar och prövningar av examenstillstånd.
Läs om våra kvalitetsgranskningar på sidan Kvalitetssäkring.
Verksamhetsstödet ska fungera som administrativt och strategiskt stöd för myndighetens kärnverksamhet. Verksamhetsstödet består av nio funktioner:
- Ledningsstöd
- Kommunikation
- HR
- IT
- Ekonomi
- Informationsförvaltning
- Administrativ service
- Intendentur
- Upphandling
Sidan uppdaterades den 5 februari 2025