Jämställdhetsintegrering
UKÄ integrerar ett jämställdhetsperspektiv i all sin verksamhet för att bidra till att de nationella jämställdhetspolitiska målen uppnås, i första hand delmålet om utbildning: kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma möjligheter och villkor när det gäller utbildning, studieval och personlig utveckling.
Den stora merparten av den statistik som UKÄ samlar in är könsuppdelad. UKÄ strävar efter att i allt högre grad använda kön som en övergripande indelningsgrund, och att arbeta med jämställdhetsstatistik samt att integrera ett jämställdhetsperspektiv i våra analyser. Inom ramen för den juridiska tillsynen följer UKÄ upp att lärosätena följer bestämmelserna rörande jämställdhet i 4 kap. 5-6 §§ högskoleförordningen (1993:100). UKÄ tar också regelbundet fram rapporter om relevanta frågor på olika rättsliga områden, och i möjligaste mån integreras ett jämställdhetsperspektiv i det arbetet. I utvärderingsavdelningens arbete med lärosätesgranskningar avseende kvalitetssäkring av forskning undersöks lärosätets arbete för att främja jämställdhet i forskningens förutsättningar.
Inom examenstillståndsprövningar och inom vissa utbildningsutvärderingar kan jämställdhetsintegrering bli föremål för granskning i den mån utbildningen i fråga omfattas av examensmål som handlar om jämställdhet. Därutöver kan jämställdhet komma att bli ett ämne för tematiska utvärderingar, där landets samtliga lärosäten granskas.
Regeringens satsning på jämställdhetsintegrering i myndigheter har utvärderats av Statskontoret och UKÄ är en av de myndigheter som studerats närmare. Rapporterna, som publicerades 2018 och 2019, finns att ladda ner på Statskontorets webbplats.
Sidan uppdaterades den 15 april 2025