Avsnitt 11 - Möt UKÄ:s GD Martin Norsell

Ämbetet ger dig ansiktet på UKÄ:s generaldirektör. Den 1 december 2023 tillträdde Martin Norsell som ny GD för UKÄ och efter en kort uppvärmning i rollen som GD tar nu Ämbetet tempen på honom.

Martin Norsell är professor inom militärteknik med inriktning att flyga utan att synas på radarn och kommer närmast från Högskolan Dalarna där han var rektor i drygt fem år. Innan dess var han prorektor vid Försvarshögskolan och var med i ledningen som byggde upp Sveriges nuvarande försvarshögskola. Möt UKÄ:s GD Martin Norsell och hör om hans syn på ledarskap och vilket ansvar som följer med i posten som GD för UKÄ.

Lyssna på alla avsnitt av podden Ämbetet

Dokument information

Publicerades den 11 september 2024
Typ av dokument: Transkribering

Transkribering Ämbetet #11 - Möt UKÄ:s GD Martin Norsell

Programledare Hej och varmt välkommen till Ämbetet, en podd om högre utbildning. Jag heter Urban Göranson. Och hej och varmt välkommen säger jag också till dig, Martin Norsell.

Martin Norsell Tack så jättemycket!

Programledare Hur känns det att vara i Ämbetets studio?

Martin Norsell Det är jätteroligt. Det är en ny studio här och jag har inte sett detta förut så det ska bli det blir kul och framförallt höras kanske.

Programledare Martin, du tillträdde ju ganska nyligen som generaldirektör, GD, för Universitetskanslersämbetet. Du tillträdde den 1 december 2023 och nu är det gått ungefär åtta månader och då tänkte vi här i Ämbetet, att vi vill gärna lyfta fram dig. Ge dig ett ansikte och låta dig få chansen att presentera dig. Vem är du och vad vill du med UKÄ så att säga? Vi vill ta tempen på dig. Känns det okej?

Martin Norsell Det känns jättebra och mitt radioutseende kommer att funka bra i det här också. Ja, det fint. Hur känns det, du har tillträtt för ungefär åtta månader sedan? Den här första tiden hur har det varit? Mycket mer intensiv än vad jag trodde eller bedömde. Det har vart det en del saker internt och sen så jag hade jag tur ändå att jag tillträdde ganska exakt tio år efter det att det blev Universitetskanslersämbetet. Innan dess var det Högskoleverket. Och tio år efter man har gjort eller blivit ombildad så gör Statskontoret en utvärdering och den fick vi här och den har varit väldigt bra och väldigt nyttig. De har också pekat på en hel del saker som vi behöver hantera. För det är ju en sak att komma till ny myndighet och man ska göra allting. Man ska lära sig allt, man ska förstå, man ska förstå interna saker som ni vet. Den första dagen det vet alla som har bytt jobb. Första dagarna på jobbet. Hur hittar man bra kaffe? Hur kan man byta eller fylla på papper i kopiatorn när de tar slut och så vidare. Så att det har vart alla de här sakerna och samtidigt försöka få ordning på det, men sen har det här kommit på toppen. Så att det varit en ganska intensiv period men också oerhört lärorik. Det är oftast de perioderna som man har mest att göra som man lär sig fortast för det finns inte mycket att välja på.

Programledare Men just att Statskontoret var här under hösten innan du tillträdde och gjorde en genomlysning av Universitetskanslersämbetet, UKÄ, egentligen är du ganska tacksam över det för då har de genomlyst och hittat positiva och negativa saker om oss och då får du ett litet fat serverat att egentligen ta tag i. För du hade ju tagit tag i det ändå. Som ny GD vill man sätta sin färg på det om man säger så.

Martin Norsell Ja, jag tänker till och med vara så fräck så att jag tänker föreslå till när jag träffar dem på regeringskansliet att det här tycker jag att ni ska göra varje gång ni byter GD. Men om man har suttit sex eller nio år då kanske det är dags att göra en översyn och det är väldigt väldigt tacksamt att få den. För det är ju också, man är ju. Det är ju ingenting som, man behöver inte gå i försvarsställning så att säga för jag har ju inte varit med under den tiden. Så att det är väldigt bra på det sättet.

Programledare Martin, jag tänkte om du kunde berätta lite om dig själv. Om jag inleder och säger såhär, om du skulle beskriva dig själv vem är du då?

Martin Norsell Ja, det är en jättesvår fråga och recensera sig själv är alltid hemskt, men jag tror och vet att jag uppfattas på det sättet att jag är ganska transparent eller ibland nästan genomskinlig tror jag. För jag säger och tycker och försöker jobba med dem jag har runt omkring mig, att alla ska jag säga och tycka så att vi tillsammans kan komma fram till vad som är det bästa att komma vidare med.

Programledare Så du är ganska direkt som person då?

Martin Norsell Ja, det är jag. Men också just det där att jag försöker att förstå vad det är folk säger och inte bara hur. För många gånger så fastnar man i huret. Alltså att vad är det dem är för och det är det någonting. Det har jag haft med mig. Nu låter det som, det är ju det när man jobbar i de här yrkena, det ska man komma ihåg, så är det ofta så där att nittio procent av allting som sker det är ju helt fantastiskt och bara rullar och går och det man jobbar med det är dem andra tio procenten. Så att det finns ibland en liten risk att det låtar som man eländesforskar. Men när det blir konflikter och sånt där så ofta om man försöker förstå vad andra är mera för. För det är sällan någon som är emot det är du själv vill utan man är bara mer för något annat. Kan man då hitta då brukar det gå att komma vidare. Så det är väl ungefär så som jag tänker som person, att det är där vi ska vara. Det går ju tillbaks till akademien och alltså argumentets primat och allt sånt där. Jag tycker det brukar funka det otroligt bra även i andra sammanhang. För då förstår folk också att man har lyssnat innan man går vidare.

Musik

Programledare Martin Norsell är född 1971 i Sävedalen utanför Göteborg, men växte upp i Stenungsundsområdet, en bit norr om Göteborg. Efter 4-årigt tekniskt gymnasium i Göteborg började han jobba som skeppsmäklare och med åren blev han t.o.m. auktoriserad skeppsmäklare för större fartyg men därefter ville han läsa vidare inom skeppsteknik och fastande då för farkostteknik vid KTH i Stockholm. Efter 1,5 år på KTH sökte Martin ett utbytesprogram vid MIT i USA flyttade dit 1 år som utbytesstudent för att läsa flygteknik. Och väl tillbaka till KTH igen fick han efter ett tag möjlighet att doktorera inom ett projekt som handlade om hur man ska flyga utan att upptäckas på radarn. Med sina flygtekniska ingenjörskunskaper gick Martin år 2005 vidare till Försvarshögskolan där han jobbade i 13 år. Först som adjunkt och senare professor och till sist som prorektor. Vilket innebar att han var med och byggde upp Försvarshögskolan från 2008 och 8 år framåt. För, från att ha legat under Försvarsdepartementet flyttades Försvarshögskolan 2008 till att ligga under Utbildningsdepartementet. Men Martins arbete med att omstrukturera försvarshögskolan till att bli ett högre lärosäte, akademi, innebar också ett vägval för Martin, om han skulle fortsätta med sin professur i militärteknik, eller om han skulle fortsätta i ledningsspåret och vidareutveckla Försvarshögskolan.

Martin Norsell Jag fick välja någonstans också om jag skulle fortsätta att vara professor och ha många doktorander eller om jag skulle gå mer i ledningsspåret och det valde jag ju där då. För man hinner inte. Det och en familj också.

Programledare Så du valde ledningsspåret då?

Martin Norsell Ja, eftersom det var som det var där.

Programledare Saknar du forskningen?

Martin Norsell Ibland gör man det men framförallt doktoranderna var ju fantastiskt roligt liksom, det tycker jag.

Programledare Ja, mötet och processerna.

Martin Norsell Ja, också så olika delar där. Men det som vi byggde upp då det var ju så att man kunde. Det var ju ett forskarutbildningsområde som var, det hette under hela processen under de åtta åren som jag höll på med det så hette det kris, krig och elände. Jag tänkte vi måste ha ett namn som du inte kan heta när det är färdigt. Så att det började gälla dagen efter att jag slutade, det var ju lite surt men då var allting klart liksom så här. Men det jobbade vi med och det är därför då man idag kan bli doktor i krigsvetenskap och respektive då i krishantering kopplat mer mot den statsvetenskapliga sidan. Det är ju ganska kul för det är dem man faktiskt ser sitter i expertsofforna idag.

Programledare Just det. I TV-sändningar och alla nyheter om Ukraina och så vidare.

Martin Norsell Det som det som är tråkigt det är ju att det är aktuellt. Alltså man hade ju hoppats på att det inte hade behövts men samtidigt så är det ju bra att det finns när vi behöver det. Så att så tänker jag att vi ser på det här.

Programledare Ja, men sen hamna du är nog i Falun gissar jag, som rektor för Högskolan Dalarna?

Martin Norsell Ja det stämmer bra det. Där var jag i fem och halvt år. När jag kom in så hade varit precis den här diskussionen om man. Det fanns en diskussion om att lägga ner de som var i Borlänge och flytta det till Falun men då tog man ett regeringsbeslut på att det ska finnas både i Falun och i Borlänge. Så att när jag fick frågan så var det väldigt enkelt för mig. Jag behövde inte ens tycka något, det fanns ett regeringsbeslut.

Programledare Det var serverat igen.

Martin Norsell Ja, den var verkligen serverad. Det var det inte på Försvarshögskolan det kan vi konstatera. Men sedan fanns det andra saker som vi jobbad med att få till också. Det var väldigt mycket kopplat till sammanhållna akademiska miljöer, men det var lite samma systembygge.

Programledare Så efter tretton år på Försvarshögskolan så hamna du på Högskolan Dalarna och hur många år var du är?

Martin Norsell Fem och ett halvt år.

Programledare Varför lämnar du för lämnade Högskolan Dalarna för UKÄ?

Martin Norsell Jag är ju en sådan där systemmänniska. Jag gillar ju stora system och det här är ju på något sätt, försöka förbättra i system. Vi har många som är duktiga på att klättra runt i systemen men vi måste ha några som försöker hålla dem på plats också. Det är lite det som jag tycker det är roligt. Sen var det ju det också, UKÄ, när jag kom ut ifrån. Jag hade ju sett en del, alltså utvärderingsdelen. Det var ju den så att säga som jag drabbades av när man var på lärosätet. Då granskas man ju antingen utbildningar eller hela kvalitetssystem och så vidare. Men sen när jag kom hit så inser jag att UKÄ är ju så mycket mer. De andra delarna och det är riktigt häftigt också.

Programledare Ja. Vi kommer snart att gå in på UKÄ men jag tänkte innan det. Det var skönt och kul att höra bakgrunden här. Vem du är och lite så och vad har gjort innan du hamna här som GD på UKÄ. Men jag tänkte vi skulle köra lite fem snabba frågor. Antingen eller så att säga. Och den första tror jag du redan svarat på, det lät det som du sa för ett tag sedan här. Västkusten eller Östkusten?

Martin Norsell Oj, den är jättesvår. Jag har hela min familj på östkusten och uppväxt på västkusten. Jag har nog blivit mer östkusten. Faktiskt.

Programledare Oj! Jag blir förvånad.

Martin Norsell Ja, jag kommer nog inte att bli poppis på vissa ställen. Men det är nog som jag är som person. Jag brukar trivas rätt bra där jag är och jag har ju varit här sedan 1995.

Programledare Ja det är klart, men du har ändå hjärtat kvar på västkusten?

Martin Norsell Ja. Salt vatten och mareld och sånt där. Jo, någonstans finns det där men skulle jag välja, man slipper all korrosion här på alla grejer när det är sötvatten. Det är en fördel.

Programledare Kött eller fisk?

Martin Norsell Då tar jag kött.

Programledare Jag hade tänkt fråga falukorv eller fiskpinnar.

Martin Norsell Ja, då är det fiskpinnar faktiskt.

Programledare Lagar du mycket mat?

Martin Norsell Falukorv har väl hänt när det har varit i kris någon gång med ungarna men annars försöker vi undvika det. Jag gillar att laga mat. Inte det där vardagliga det är inte alltid så roligt men däremot när man ska göra något lite roligare det är det tycker jag är kul. Jag har gjort lite test hur man kan möra kött på olika sätt.

Programledare Snabba tips?

Martin Norsell Kiwi.

Programledare Och päron. Det är två riktigt bra, jag håller med. Går rätt snabbt också.

Martin Norsell Mango ska vara bra också har jag hört men det har jag inte provat än.

Programledare Naturliv då eller stadsliv? Tält eller hotell?

Martin Norsell Det är också. Nej jag är ingen tältmänniska. Jag gillar att vara i skogen men inte i tält så då säger hotell.

Programledare Du säger tält men skulle vilja svara naturliv?

Martin Norsell Ja. För jag har en gammal skola uppe i Hälsingland där jag tillbringar en del tid och det är ju i i skogen. Då kommer man ut i skogen och det finns sjöar att fiske och sådär men däremot att ligga på ett liggunderlag börjar jag bli för gammal för.

Programledare Men du gillar att fiska till exempel, fåglar och skogen och sånt?

Martin Norsell Ja. Framför allt fiska är ett stort intresse. Speciellt där uppe för det finns det mycket fisk. Även en sådan som jag lyckas.

Programledare Är det harr och röding då eller?

Martin Norsell Ja, det finns harr, men jag har kommit på att abborre är det roligaste jag vet.

Programledare Meta, spinnare?

Martin Norsell Nej, spinnare eller med jigg. De är kul.

Programledare De kämpar bra och det är väldigt god matfisk.

Martin Norsell Ja, och så röker man dem lite. Det är fina grejer.

Programledare Bok eller bio?

Martin Norsell Bok. Definitivt.

Programledare Vad läser du nu?

Martin Norsell Oj. När jag slutade på Högskolan Dalarna fick jag av en vice rektor där fick jag en trilogi som utspelar sig i Karlstad eller runt Karlstad. Lite deckare. Så de har jag läst.

Programledare Är det ofta spänning du dras till?

Martin Norsell Ja, det är nog som med musik. Jag är en allätare. Men ja, det får inte vara för tråkigt men jag kan även läsa biografier och sånt också om det är något som är intressant. Jag är ingen som bara tittar i en genre. Den bästa bok jag någonsin läst det är faktiskt, men en av de bästa, det är Seger för Australia 2 när dom då vann America's Cup efter etthundratrettiotvå år. Någon annan än USA. Det är en otroligt bra bok ur ett ledarskapsperspektiv. Hur man får ihop en besättning och får alla att jobba åt rätt håll.

Programledare Du var ju tillbaka på fartyget igen då.

Martin Norsell Ja. Jag läste om den för några år sedan och det är faktiskt en riktigt riktigt bra bok. Det är ju en biografi på ett sätt och så mycket man kan lära sig av det där. För det är lite samma sak liksom. Seglingen ju sånt att du måste ta beslut ibland.

Programledare Jag tänkte Martin att vi ska närma oss det du var inne på allra senaste här med bok eller bio och då föll det på boken, men jag har en snabb fråga kvar. Det är jeans och T-shirt eller kostym och slips?

Martin Norsell Jeans och T-shirt.

Programledare Men på jobbet har du aldrig det.

Martin Norsell Nej det är precis tvärtom.

Programledare Du måste företräda?

Martin Norsell Nej, men jag ser det som min arbetsoverall, det liksom skjorta och slips. Men när jag är privat så är det jeans och T-shirt. Det är ganska intressant för när jag doktorera till exempel på KTH så gick min professor där, han gick ju alltid i jeans och vit T-shirt och där är ju inget konstigt medans man i vissa miljöer så det är väldigt viktigt hur man klär sig.

Programledare Jag tänker på att du tog ju ledningsmålet i akademin och då fick du väl ta på dig kavajen så att säga?

Martin Norsell Ja och sen så inser man också eller man fick lära sig den hårda vägen kanske att det för vissa spelar det så stor roll och inte minst då när man hade militära besök från andra ställen. I vissa länder då, vi har ju besök här på UKÄ och dem tar en inte seriöst om jag skulle gå i jeans och T-shirt här.

Programledare Nej. Det är koder.

Martin Norsell ja, det är koder och det kommer med yrket och det är inget som är rätt eller fel utan man får anpassa sig till det. Men militärerna gjorde ju så också. Nu har det ändrats lite för då ansågs inte militären så fint som det anses idag, men de flesta hade uniformen hängande på kontoret och så gick de till och från i fleecetröja liksom. Det var ju ett sätt att hantera det.

Programledare Napoleon klädde upp hela armén för han tyckte den såg så schavig ut.

Martin Norsell Ja just det.

Programledare Men Martin nu sitter du här nytillträdd nästan, men åtta månader gammal GD för UKÄ. Vad fick dig att söka tjänsten som GD på UKÄ?

Martin Norsell Ja det var ju någon som tipsade mig om att jag kanske skulle söka det. Så det var väl den stora delen. Men sen tänker jag just det där som jag var inne på lite förut, att det är intressant det här med hur kan man skruva i systemet för att få det att bli bättre och i slutändan för att få Sverige att bli bättre. För det är ju egentligen det vi gör. Man får aldrig glömma det att hela, allting som vi gör i statlig förvaltning det är ju för att vi ska få Sverige att bli bättre.

Programledare Kunskapsmässigt?

Martin Norsell Ja kunskapsmässigt och tillväxtmässigt och allting. Det hänger ihop det där för att folk. Ibland kan man tycka men varför har man kvalitetssystem det så det låter så tråkigt men det är ju för att allting, strävan att hela tiden bli lite bättre. Framförallt det är ju en konkurrens i världen också. Så är det ju. Sen ska vi hjälpas alla andra och där vi ju en jättefantastisk traditionen gäller akademien. Om man tittar runt i rummet där vi sitter så bordet här och beläggningen, allt är ju framtaget, det kommer ju ur det akademiska systemet någonstans va. Så att det är rätt häftigt.

Programledare Det låter som att du trivs ganska bra och därför tänkte jag fråga hur det känns att axla den här rollen att vara liksom chefen för den här granskande myndigheten, över universitet och högskolor.

Martin Norsell Det där och vara en granskare det får jag nog jobba lite med för det kommer inte naturligt. Men däremot att man hjälps åt att tillsammans och i samverkan göra saker bättre, det brinner jag för. Men det här att sitta vid sidan och säga, det är skulle ni gjort så eller så, det måste jag nog jobba med om det ingår i rollen.

Programledare Du har ju också till din trygghet etthundratrettio personer på UKÄ som hjälper dig, om jag säger så.

Martin Norsell Ja, men alltså personalen här är ju så fantastisk och det är också någonting som jag tycker är så ännu roligare höll jag på att säga. Men det är ju de här fikadiskussionerna här. För att det är ju inte, du kan ju ha. Jag ska inte trampa någon på fötterna men du kan ju ha en ingenjör, en filosof och en statsvetare som jobbar i samma utvärderingsprojekt som sitter och diskuterar och spänsten i den typen av diskussioner är helt fantastisk.

Programledare Man lägger raster på raster.

Martin Norsell Ja och liksom så olika ingångar ändå det här. Alltså personalen här är. Jag haft tur över allt där jag har varit, det har varit bra personal men här är de helt fantastiskt roliga och drivna och så där.

Programledare Jag tänker på att du har ju haft flera yrken då från och med ska vi säga KTH kanske men fram för allt Försvarshögskolan. Där var du forskningsledare och sen blir du rektor och före det var faktiskt också prorektor för Försvarshögskolan men sen blir du rektor på Högskolan Dalarna och nu är du då GD. Allting där handlar ju om ledarskap. När blev du intresserad av ledarskapsfrågor så att säga? För det känns som att det är en lång röd linje i ditt senare liv så att säga.

Martin Norsell Det var en bra fråga, det har jag inte riktigt tänkt på. Jag har aldrig tänkt så där att jag ska bli en ledare utan det har vart mer så här, skulle inte du kunna ta det här uppdraget. Det började så. Sedan tycker jag det är roligt någonstans, inte varje dag, så är det väl med alla jobb, men alltså just det här att försöka förstå och få det bättre. Alltså det häftigaste man kan göra det är när man ser att man har folk som utvecklas och att man kan bidra. Göra ett litet bidrag i alla fall till det. Det är så häftigt.

Programledare Men vad utmärker en bra ledare då? Det behöver du ha nytta av, om man säger så.

Martin Norsell Oj. Ja, men det är det ju jättesvårt. Alltså om man ska säga, det finns ju hur många hur många ledarskapsböcker som helst om vi kommer tillbaks till böcker och det är väl ett tecken på att det finns inte en lösning för då skulle finnas en bok och så skulle vara klart. Utan man måste anpassa det efter sig själv. Men sen, en grej som jag plocka upp ganska sent det fick jag av en överste som jag känner väl. Han sa att man måste vara förutsägbar. Det låter ju skittråkigt men det är någonting som jag faktiskt de senaste åren. Man måste vara ganska förutsägbar för att om organisationen vet vad de har att förvänta sig så blir man tryggare och när man är trygg då vågar man göra saker. En rädd organisation vågar inte. Så jag tror att ibland, och sen kan det låta jättetråkigt, men om man vet i nittiofem procent av fallen av vad man får för svar så blir det lättare liksom. Men det är bara en aspekt men det finns många. Det var ju som när man skulle bli rektor så fanns det någon sån här lista på vad de ville ha av en ny rektor och när man läste den så insåg man att sådana människor finns inte och det är samma när man ska bli GD. Alla är ju människor. Vi får komma ihåg det. Det är rollerna som ändras, vi är alla människor och vi gör så gott vi kan i våra respektive roller liksom. Ingen är perfekt och de man ska passa sig för allra mest är de som tror att de är det.

Programledare GD då. Vilket ansvar känner du följer med i posten som GD för UKÄ?

Martin Norsell Den är ganska stort på något sätt för den är tudelad. När det är rektor så var det lättare för där är man både en rektor, man är liksom den akademiska företrädaren och man är myndighetschefen. I alla fall i det systemet som vin har i Sverige. Men på ett sätt skulle man kunna säga att det är lättare på UKÄ genom att då är man generaldirektör som alla andra generaldirektörer som man ska utföra regeringens politik och så vidare. Men samtidigt så har man ju grundansvar någonstans för att vara med och se till att det fungerar i det akademiska systemet som på något sätt är en garant för väldigt mycket av det samhälle vi har idag. De två rollerna får man ju försöka få ihop på ett bra sätt. Det får jag väl försöka fläta vidare så att säga.

Programledare Återigen igen så har du helheten där som du nämnde tidigare då. Hur ser du på UKÄ som organisation?

Martin Norsell Det jag har sett hittills då ska man väl säga så är det ungefär samma uppdelning som sedan högskoleverkstiden. Vi har ju en del som är utvärderingen, en del som är analys, som görs väldigt mycket direkt mot regeringskansliet och annat och sen så är det en del som är mer tillsyns som är det som den juridiska avdelningen håller på med och så har vi en stödverksamhet. Man har ju börjat här, och det var ju för mig, men att försöka få ihop de här verksamheterna lite mer så att det vi lär oss i ett ben kan vi få nytta av de andra och det tror jag vi ska fortsätta att jobba med. För jag tror det finns lite synergier. Man vet att gör man en utvärdering så ser man saker och får man väldigt många tillsynsärenden så kanske man börjar fundera på om det funkar som det ska där och så vidare. Och då kan vi hjälpa lärosätena så att vi lägger mer energi där vi kan få effekt för det så att säga. Var det i det militära, men det var så överutnyttjat den här bang for the buck så här men men lite så, att vi försöker blir lite smartare med de resurserna vi har. Så kanske.

Programledare Hur förhåller man sig från UKÄ då ut i sektorn för att nå det?

Martin Norsell Eftersom jag nu jobbat i sektorn i så många år så tror jag det viktigaste är just det där att man förstår varandras roller om man också försöker hjälpa varandra för att bli bättre. För jag vet att lärosätena de vill ju ha hög kvalitet. Alltså vi vill ju allihopa ha så bra utbildning och forskning som möjligt. Vi har ju samma vision och då går det lättare men det gäller att påminna sig om det ibland så att man inte fastnar i någonting där. Så att jag tror att tillsammans, det vet utslitet ord men det är för att det är väldigt bra.

Programledare Det finns en organisation som heter ENQA som UKÄ är med i. Ett tag var vi inte med men vi är åter igen med de ENQA. Jag kan säga också att ENQA det står för The European Association for Quality Assurance in Higher Education. Det är alltså en ideell organisation som verkar för kvalitetssäkring som vi nämnt nyss lite grann, inom den högre utbildningen i Europa då. Varför är det så viktigt för UKÄ att vara med i ENQA?

Martin Norsell Ja, det är ju lite att man står utanför systemet om man inte är det. När vi är med i ENQA så kan vi påverka utvecklingen. Det finns även EQAR, det blir många förkortningar men det finns ett antal registries där man kan vara med också. Så det är viktigt att vi kommer att påverka och se vad det är. För att det är en väldigt diversifierad bild när det gäller, i alla fall det lilla jag har lärt mig hittills då, så är det ju en diversifierad bild över Europa om man säger till exempel. Jag tror de hade elva olika kvalitetssäkringsorganisationer i Tyskland och då måste man ju välja vilken man ska ha och så vidare. Då blir det ju en kommersiell, och vissa andra länder som England de har ju, nu är de inte med i EU men med i Europa, så de har ju då väldigt mycket i andra länder. Så det är en kommersiell nästan industri. Det gäller att vi är med och tittar så att det inte blir ett, vad ska man säga, att det inte blir ett sånt här kvalitetssystem med en massa checkboxes.

Programledare Prestige och rankning.

Martin Norsell Nja. Att det viktiga är att man har kryssat i alla boxarna men sen om det blir bra kvalité i slutet eller inte eller om det blir bra studenter eller om det blir bra forskning. För det är det vi måste, och det är det som lärosätena vill också, men om det blir bara, vi har kryssat i. Ni vet den där klassiska, det var en bra operation men patient dog. Man kan kryssa i alla boxarna men det blir ändå inte bra. Det där tror jag är viktigt att vi är med och påverkar. Sedan är det en prestige för Sverige att vi är med och för våra svenska lärosäten att de är på samma sätt som andra lärosäten i Europa. Så att inte, jaha ni har en kvalitetsorganisation som ligger utanför. Det blir lite sådär kanske.

Programledare Det är inte trovärdigt?

Martin Norsell Eftersom vi inte var med där hela tiden så skulle jag inte våga uttrycka det på det sättet. Risken finns att man ifrågasätts. Så kanske man kan uttrycka det.

Programledare Vår chef, UKÄ:s chef om vi ska uttrycka oss så, det är Utbildningsdepartementet och du som GD för UKÄ, har du mycket kontakt dagligen eller veckovis med utbildningsdepartementet? Hur fungerar ditt jobb i förhållande till utbildningsdepartementet?

Martin Norsell Jag har mer dialog med utbildningsdepartementet nu än när jag var rektor. Vi har månadsavstämningar så att säga. Mycket ut av det det sker ju i den vanliga organisationen så att säga. Ingången går via oss och sen så har vi, eller det går direkt mellan handläggare hos oss och de som eller dem som behöver någonting på departementet.

Programledare Men de här månadsmöten är det en slags agendan då om vad som komma skall för vår del på UKÄ därifrån eller?

Martin Norsell Ja, eller en diskussion liksom. Det är likadant om vi säger någonting som vi tror att det skulle vara bra om man redde ut eller och så vidare så kommer det in där också. Så det är faktiskt en dialog på riktigt. Den är inte enkelriktad så att säga men sen i uppdrag och sånt det är ju tydligt när det kommer från departementet.

Programledare Ja. Vi får ju ärenden och uppdrag från Utbildningsdepartementet. Var ligger fokus nu för UKÄ och för din del tycker du för UKÄ?

Martin Norsell Ja, efter Statskontorets rapport då, för att komma tillbaka till den, så är det ju så att UKÄ är ju gott ansett utifrån. Kärnverksamheterna fungerar men sen har vi ju lite saker internt som vi behöver fixa till på ett bättre sätt. Så att väldigt väldigt mycket av min tid den här första tiden har varit internt. Den har gått till de här sakerna. Men jag tror att får vi det på plats så kommer vi att kunna stötta våra fantastiska avdelningar på ett ännu bättre sätt tillsammans. Då kan vi förhoppningsvis då synas ännu mer utåt. Vi har ju fått en del intressanta uppdrag, inte minst här under våren som akademisk frihet och så vidare.

Programledare Vart är, tror du, UKÄ om tio år? Hur ser det ut då?

Martin Norsell Det var ju väldigt bra fråga, men jag tänker att om man då backar tillbaks din första, där du börja hela det här samtalet, så om man tittar på väggen här borta så tänker jag, att då sitter det väl några porträtt till där, men jag tror att det är viktigt att vi står för den kontinuiteten och det är det någonting som är viktigt i förvaltningen, svensk statsförvaltning, man pratar ofta om förändring och allting ska så här, men vi måste ha vissa delar som rullar och går och där hoppas jag verkligen att UKÄ fortsätter att hjälpa till med att gå i rätt riktning när det gäller det här.

Programledare Stort tack Martin Norsell för att du ville vara med här i UKÄ:s podd Ämbetet och lycka till nu då som GD för UKÄ!

Martin Norsell Tack så hemskt mycket!

AVA Du har hört Ämbetet, en podd om högre utbildning. Ämbetet produceras av Universitetskanslersämbetet och i redaktionen ingår Urban Göranson och Karl Edqvist. Vill du kontakta Ämbetet så skriver du till e-postadressen press@uka.se och gärna vår hemsida uka.se. Tack för att du har lyssnat och vi hörs snart igen!

Sidan publicerades den 11 september 2024