Anders Söderholm ny GD för UKÄ

Regeringen har beslutat att tillsätta Anders Söderholm som generaldirektör för Universitetskanslersämbetet. Anders Söderholm tillträder den 1 augusti 2017.

Regeringens beslut att tillsätta Anders Söderholm presenterades av Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, vid en pressträff idag 27 april.

Den 27 april tillkännagav minister Helene Hellmark Knutsson att Anders Söderholm blir ny generaldirektör för UKÄ

– UKÄ är just nu inne i stort arbete med att införa ett nytt system för kvalitetssäkring och kommer även få ett uppdrag som innebär att kvalitetssäkra forskning. Det kommer därmed bli ett mer komplett ansvar för hela högskolesektorn och det blir Anders uppgift som ny generaldirektör att sjösätta detta, sade Helene Hellmark Knutsson.

– Jag är glad över det förtroende som statsrådet och regeringen uttryckt genom att jag får detta uppdrag. Att leda och utveckla UKÄ:s verksamhet är stort och komplext och jag kommer gå in i detta med min erfarenhet och kunskap om sektorn men även med öppna ögon och öron och ödmjukhet inför arbetet, sade Anders Söderholm.

Gemensamt arbete med kvalitetssäkring

– Det känns extra roligt att få vara med i arbetet med det nya uppdraget att även kvalitetssäkra forskning. Med det nya uppdraget blir UKÄ:s uppdrag mer komplett samtidigt som lärosätena själva får ett större uppdrag att aktivt bidra till kvalitetssäkringen. Det är ett gemensamt arbete mellan UKÄ och lärosätena som jag ser mycket fram emot, sade Anders Söderholm.

Anders Söderholm kommer närmast från posten som generalsekreterare för Sveriges universitets- och högskoleförbund. Han har tidigare bland annat varit rektor för Handelshögskolan vid Umeå universitet och för Mittuniversitetet. Anders Söderholm är professor i företagsekonomi.

Se film från presskonferensen: