Frågor och svar om examenstillstånd
Här hittar du svar på vanliga frågor som rör våra prövningar av examenstillstånd.
-
Måste alla lärosäten ansöka om tillstånd?
Nej, vilka examina de måste ansöka om skiljer sig åt beroende på typ av lärosäte, men gemensamt för alla är att de alltid måste ansöka om tillstånd för att få utfärda en yrkesexamen. Enskilda utbildningsanordnare har inte tillstånd för någon examen utan måste alltid ansöka om att få ge en viss examen.
Här finns mer information om vad som skiljer sig mellan olika typer av lärosäten när det gäller examenstillstånd.
-
Hur går en ansökan till?
Statliga universitet och högskolor ansöker via webbformuläret på vår webbplats. När ansökan är registrerad får lärosätet ett mejl med information om hur underlagen för ansökan laddas upp i UKÄ Direkt, som är vårt webbaserade ärendehanteringssystem. I vägledningen finns mer information om hur ansökan ska utformas och vilka mallar som ska fyllas i.
Enskilda utbildningsanordnare samt Sveriges lantbruksuniversitet och Försvarshögskolan skickar i stället sin ansökan till regeringen, som i regel skickar den till UKÄ för prövning.
-
Hur görs prövningen?
UKÄ tillsätter en extern oberoende bedömargrupp som vanligtvis består av sakkunniga, student- eller doktorandrepresentanter och företrädare för arbetslivet. De kommer att bedöma själva ansökan, eventuellt kompletterande underlag och intervjua ansvariga för utbildningen och även studenter när det är möjligt. Om den planerade utbildningen uppfyller bedömningsgrunderna beviljas ansökan. Annars avslår vi ansökan. Om det finns mindre brister, men som bedöms kunna bli enkelt åtgärdade, ger vi lärosätet sex månader att komplettera sin ansökan.
-
Vad krävs för att få tillstånd?
Syftet är att pröva att universitetet eller högskolan kan garantera att studenterna når examensmålen för utbildningen. För att vi ska bevilja ansökan måste samtliga bedömningsområden vara godkända, totalt fyra delar. Exempel på bedömningsgrunder är om utbildningen har den lärarkompetens och lärarkapacitet som krävs eller vilket behov utbildningen täcker i samhället och i förhållande till det redan befintliga utbudet både regionalt och i hela Sverige. I vägledningen finns alla bedömningsgrunder.
-
När kan man ansöka?
Det finns två riktmärken per år om ni vill vara säkra på att beslut tas under en viss period. Ansökningar som kommit in senast den 15 mars beslutar vi om före jul samma år. Ansökningar som vi får in senast den 15 oktober beslutar vi om före påföljande sommar. Om ditt lärosäte planerar att ansöka i anslutning till något av dessa två datum ska ni skicka in en förhandsanmälan cirka en månad före ansökan. Alla universitet och högskolor kommer i god tid att få en påminnelse från oss om föranmälan.
Skapad: 2017-01-04
Uppdaterad: 2017-01-16