Omprövning och klagomål inom kvalitetssäkring

Alla lärosäten har möjlighet att begära omprövning av UKÄ:s beslut inom kvalitetssäkring av högre utbildning. Det gäller för samtliga granskningar inom det nationella kvalitetssäkringssystemet.

Det genomförs inte någon helt ny granskningsprocess när ett beslut omprövas. En särskild nationell expertgrupp undersöker om det förekommit brister i den tidigare gransknings- eller utvärderingsprocessen.

UKÄ:s målsättning är att en begäran om omprövning ska behandlas inom tre månader.

Omprövningsprocessen

  • Lärosätet ska inkomma med en begäran om omprövning till registrator@uka.se. I begäran om omprövning ska det tydligt framgå vilket beslut som avses samt vilka brister som lärosätet anser föreligger i den tidigare granskningsprocessen.
  • UKÄ tar emot begäran om omprövning och kontaktar expertgruppen för omprövning, som tar ställning till eventuella jäv.
  • UKÄ meddelar lärosätet vilka i expertgruppen som kommer att medverka i granskningen. Lärosätet har en arbetsvecka på sig att återkomma med eventuella synpunkter avseende jäv.
  • Expertgruppen granskar begäran om omprövning och kan vid behov intervjua företrädare för lärosätet eller begära in annat kompletterande underlag.
  • Expertgruppen redovisar sin granskning i ett yttrande till UKÄ:s generaldirektör. Av yttrandet ska det framgå om expertgruppen anser att det funnits brister i den tidigare gransknings- eller utvärderingsprocessen. Om expertgruppen anser att det funnits brister i den tidigare processen ska gruppen även bedöma om dessa kan ha påverkat beslutet. Expertgruppen kan också lämna rekommendationer om ärendets fortsatta handläggning.
  • Utifrån expertgruppens yttrande bedömer UKÄ huruvida det har förekommit brister i den tidigare gransknings- eller utvärderingsprocessen. Om bedömningen är att det inte har förekommit några brister tar UKÄ ställning till begärd omprövning utifrån befintligt underlag. Om bedömningen är att det har förekommit brister som kan ha påverkat tidigare beslut vidtar UKÄ åtgärder för att avhjälpa bristerna. UKÄ kan till exempel besluta att hela eller delar av den ursprungliga bedömargruppen ska kallas samman för en förnyad prövning av sakfrågan.

Det finns en vägledning för varje typ av granskning som UKÄ gör. Se vägledning för omprövning av beslut inom kvalitetssäkring av högre utbildning.

Gå till sidan vägledningar och mallar.

Expertgruppen för omprövning

Expertgruppen för omprövning består av personer med god kännedom om det svenska högskolesystemet och utvärderings- eller annan granskningserfarenhet. Gruppen ska arbeta oberoende av den tidigare granskningen vid UKÄ och medlemmarna i gruppen ska inte ha deltagit i arbetet inför det beslut som omprövningen gäller.

Den nationella expertgruppen för omprövning består av följande personer:

Ledamöter:

  • Jonas Tosteby (ordförande), Vicerektor för utbildning vid Högskolan Dalarna. Har tidigare erfarenhet som bedömare och ordförande i granskningar av lärosätens kvalitetssäkringsarbete i Sverige, Danmark och Finland.
  • Per Cramér, Dekan vid Handelshögskolan och professor i internationell rätt. Har tidigare aktivt deltagit i internt och externt ackrediteringsarbete gällande EQUIS, AASCB och AMBA.
  • Brita Johansson Cederblad, Har ett uppdrag att utveckla Linnéuniversitetets systematiska kvalitetsarbete med utbildningskvalitet på grund-, avancerad- och forskarutbildningsnivå, vilket sker i samarbete med fakulteterna representerade i Kvalitetsutskottet där Brita är ordförande. Tidigare dekan för Nämnden för lärarutbildning.

Ersättare:

  • Heidi Hansson, Vicerektor med ansvar för kvalitetsfrågor i utbildning vid Umeå universitet. Ledamot i SUHF:s expertgrupp för kvalitetsfrågor 2017-2021.
  • Thomas Blom, Prorektor och rektors ställföreträdare vid Karlstads universitet.
  • Helén Törnqvist, Chefsjurist vid Karolinska Institutet (KI).

Klagomål avseende UKÄ:s kvalitetssäkringsverksamhet

UKÄ eftersträvar öppenhet och dialog i myndighetens kvalitetssäkringsverksamhet. I de granskningar och utvärderingar som UKÄ genomför finns processer för att kvalitetssäkra besluten. Lärosätena får exempelvis nominera bedömare samt yttra sig över bedömargruppens sammansättning. Det preliminära yttrandet skickas även på delning till lärosätet, som får möjlighet att inkomma med synpunkter innan UKÄ fattar beslut i ärendet.

Om det trots detta skulle uppstå missnöje kring granskningsprocessen har lärosätena möjlighet att framföra klagomål. Klagomålen kan avse processen för UKÄ:s granskningar eller dem som genomfört granskningen.

Klagomål lämnas av rektor via e-post till registrator@uka.se.

Inkomna klagomål behandlas skyndsamt.

Övriga klagomål

För att upptäcka och hindra eventuella missförhållanden i myndighetens verksamhet har UKÄ en visselblåsartjänst, där enskilda har möjlighet att rapportera misstanke om allvarliga missförhållanden.

Kontaktuppgifter till UKÄ:s visselblåsartjänst finns på sidan Kontakta oss.

Klagomål kan också lämnas till Justitieombudsmannen (JO) av den som anser sig ha blivit felaktigt behandlad av en myndighet eller en tjänsteman på en myndighet.

Kontaktuppgifter till Justitieombudsmannen på jo.se.

Sidan uppdaterades den 7 november 2024