Utbildningens innehåll
Lärarutbildningarnas innehåll regleras av examensordningen och lärosätena utformar sin utbildning efter de krav som anges i examensbeskrivningarna och de allmänna krav som finns i högskolelagen. För ämneslärarexamen finns det särskilda bestämmelser för hur undervisningsämnena får kombineras.
I alla lärarutbildningar ingår 60 högskolepoäng utbildningsvetenskaplig kärna, 30 högskolepoäng verksamhetsförlagd utbildning och olika mängder ämnesstudier och ämnesdidaktiska studier beroende på vilken utbildning det gäller.
- Inom utbildningsvetenskaplig kärna läser studenterna kurser där innehållet har en stark koppling till en lärares yrkesutövning. De behandlar exempelvis betyg och bedömning, specialpedagogik, vetenskapsteori och forskningsmetodik och skolväsendets historia.
- Under den verksamhetsförlagda utbildningen får studenterna handledning för att sammanlänka teorin med praktiken i skolan eller i förskolan.
- Ämnesdidaktik handlar om hur ett visst ämne lärs ut och ämnesstudierna ger den fördjupning i ämnet som lärare behöver.
Nuvarande lärarexamina
Förskollärarexamen: 210 högskolepoäng, examen på grundnivå
Grundlärarexamen med inriktning mot arbete i fritidshem: 180 högskolepoäng, examen på grundnivå.
Grundlärarexamen med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1–3: 240 högskolepoäng, examen på avancerad nivå
Grundlärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4–6: 240 högskolepoäng, examen på avancerad nivå
Ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7–9: 240-270 högskolepoäng, examen på avancerad nivå
Ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i gymnasieskolan: 300-330 högskolepoäng, examen på avancerad nivå
Yrkeslärarexamen: 90 högskolepoäng, examen på grundnivå
Yrkeslärarprogrammet består av tre terminer (90 högskolepoäng) och riktar sig till de studenter som redan har de yrkeskunskaper som krävs för att bli lärare inom ett yrkesämne. Utbildningen fokuserar därför på utbildningsvetenskaplig kärna och verksamhetsförlagd utbildning.
Regler och bestämmelser för lärarutbildningarna
De fyra lärarprogrammens innehåll regleras av de examensbeskrivningar som finns i examensordningen, bilaga 2 till högskoleförordningen. Här finns också en utförlig beskrivning av vad utbildningsvetenskaplig kärna-kurserna ska innehålla.
Läs examensordningen, bilaga 2 i högskoleförordningen, på riksdagen.se.
Lärosätena utformar sin utbildning efter de krav som anges i examensbeskrivningarna och de allmänna krav som finns i högskolelagen. Det innebär att utbildningarna kan skilja sig åt mellan lärosätena.
Läs högskolelagen på riksdagen.se.
För ämneslärarexamen finns det särskilda bestämmelser för hur undervisningsämnena får kombineras. Bestämmelserna finns i bilaga 4 till högskoleförordningen.
På riksdagen.se kan du läsa bilaga 4 till högskoleförordningen.
VFU - verksamhetsförlagd utbildning
Studenterna genomför 30 högskolepoäng verksamhetsförlagd utbildning under sin utbildning. Lärosätet ansvarar för placeringen av studenternas verksamhetsförlagda utbildning.
Vi har följt upp hur den verksamhetsförlagda utbildningen genomförs och hur det har förändrats och utvecklats efter att de nya examensordningarna för förskollärare, grundlärare och ämneslärare infördes 2011.
KPU - kompletterande pedagogisk utbildning
För den som redan har ämneskunskaperna finns det möjlighet att läsa till en ämneslärarexamen via kompletterande pedagogisk utbildning, KPU. Utbildningen omfattar 90 högskolepoäng och regleras i en särskild förordning. De lärosäten som får ge ämneslärarexamen har också tillstånd att ge ämneslärarexamen efter en kompletterande pedagogisk utbildning.
På riksdagen.se kan du läsa förordningen för kompletterande pedagogisk utbildning.
Mer om utbildningens innehåll
UKÄ har kartlagt hur ämneslärar- och yrkeslärarutbildningen förbereder studenterna på arbete inom komvux.